neděle 24. února 2013

Rozhovor s Kendare Blake

Po dlouhé době zase na blogu rozhovor s autorem nějaké knihy. Tentokrát je to můj druhý rozhovor se zahraničním autorem. Tentokrát mi na otázky odpověděla Kendare Blake, autorka knihy Anna krví oděná, kterou u nás vydalo nakladatelství Baronet. Kniha je úžasná, však si můžete na ní přečíst i mou recenzi na blogu a to zde. A o čem vlastně kniha je? Tady máte anotaci, obálku, atd. a pak hned navážeme na rozhovor. Tak tedy začneme.

Autorka: Kendare Blake
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 272
Díl: první
Rok vydání: 2013
Hodnocení obálky: 5/5

Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé.
Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla.
Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov.
Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.


Ahoj Kendare, tak někteří čtenáři mého blogu tě možná ještě neznají, tak jestli by ses jim představila.
Jistě. Ahoj! Jmenuji se Kendare Blake. Píšu fikci, obvykle temnou fantasy nebo horrory. Jím více čokolády než je moje povolená denní dávka.

Takže k první otázce. Napsala jsi Annu krví oděnou, co tě inspirovalo k napsání zrovna takové knihy? Nebo to byl jen nápad v tvé hlavě, tak jsi ho využila?
Chtěla jsem napsat něco krvavého. Něco děsivého. Protože jsem si chtěla zahrát novou videohru se Sillent Hill. Nikdo se mnou ale bohužel nechtěl hrát. A tak se mi v mysli zjevilo Annino jméno. Anna v krvi oděná. V tu chvíli jsem přesně věděla, co je Anna zač.

Psala jsi mi, že pracuješ na něčem novém, řekneš nám jak se to bude jmenovat a o co půjde prosím?
Právě teď dokončuji Triologii Válka bohyň. První díl je nazván Antigoddess a v Americe vyjde v září. Je to konkrétně o umírajících řeckých bozích a znovuvtělených hrdinech. Athéna a Cassandra Trojská. Umírání bohy doopravdy naštvalo, a tak to nenechají jen tak být.

A jak ses vlastně dostala k psaní?
Ve škole. Nejvíce jsem si užila všechny psací projekty. Ale psaní obvykle začíná čtením. Láska ke čtení a touha vyprávět příběhy.

Tvá kniha u nás v Česku vyšla teprve nedávno, ale už je na knižních blozích plno recenzí a všechny co jsem zatím viděl jsou kladné, jsi ráda, že se čtenářům tvé knihy líbí?
Jsem nadšená! A jsem velmi vděčná recenzentům za to, že si našli čas na přečtení Anny a její zrecenzování. Anna měla neuvěřitelné štěstí. Držím jí palce, aby její štěstí pokračovalo.

Jak trávíš tvůj volný čas? Píšeš? Čteš si?
Hmmm, čtení a psaní jsou teď má práce, takže ve svém volném čase obvykle dělám něco jiného. Turistika nebo tenis v létě, televize, filmy a jídlo v zimě!

V poslední době vychází čím dál tím více knih. Jaké knihy a jací spisovatelé patří k tvým oblíbeným?
Mými oblíbenci jsou Joe Hill, Caitlin R Kiernan, Bret Easton Ellis, Milan Kundera a spousta dalších YA autorů. Je jich tolik…

Hodně rozšířená v této době se stává dystopie, četla jsi už nějakou dystopii? Jestli ano jakou a jak se ti líbila?
Moc nečtu dystopie. Četla jsem Hunger games a bylo to doopravdy neuvěřitelné. Nemohla jsem je odložit. A také jsem četla Article 5 od Kristen Simmons. Bylo to skvělé.

Jak se ti líbí obálka tvé knihy? Mi připadá hodně povedená.
S Anninou obálkou odvedli úžasnou práci. Tak dobrou práci, že nikdo tuto edici neměnil. Každá země použila stejnou obálku, což je úžasné! Bylo by také ale úžasné vidět i jiné návrhy obálek.
Je nějaká postava z tvé knihy inspirována nějakou postavou z tvého života?
Žádná postava není založena na skutečné osobě. Každá postava je sama sebou. Mají ale rysy osob ze skutečného života. Thomas řídí auto mého nejlepšího kamaráda ze střední. Počkat, to je lež. Jedna postava je reálná. Tybalt je moje kočka.

Jak dlouho ti trvalo napsat Annu?
Mám dojem, že Anna mi zabrala 6 měsíců. Možná o trochu později. Měla jsem pauzu, abych se mohla vdát.

Jelikož je Anna horor, tak by fanoušky zajímalo, jestli máš ráda horory, jako třeba filmy, ale taky knihy.
Mám ráda strašidelné věci. Miluji hororové filmy, ale nejenom krváky. Hostel je naprostá hrůza. Mám ale také ráda hororové knihy a temné knihy. Všechny temné věci. Užila jsem si Insidious a také The Cabin in the woods.

Teď něco, co nemá s tvou knihou nic společného. Určitě jsi četla, nebo aspoň viděla Harryho Pottera. Která postava z celé této série je tvá nejoblíbenější?
Hmm. V knihách mám nejraději Hermionu. A Hedviku s Klofanem. Ve filmu mám ráda Snapea.

A poslední otázka. Když píšeš o světě, ve kterém jsou duchové, tak věříš na duchy?
Ano. Ale nikdy jsem žádného neviděla. Moc děkuji za rozhovor, byla to vážně legrace!

Já jsem taky rád za rozhovor a ještě jednou Kendare děkuji :))
Autorka je hodně milá a jestli jste její knihu ještě nečetli, tak děláte chybu. Takže si jí co nejdříve přečtěte. A třeba si jí rovnou objednejte ze stránek nakladatelství a to zde. Děkuji taky Vendee, která mi hodně pomohla s překladem. A jako poslední věc. Určitě navštivte i webové stránky Kendare, které jsou tady: http://www.kendareblake.com/.

9 komentářů:

  1. Autorka vypadá moc sympaticky a rozhovor je super :). Nejvíc se mi líbí, že jí téma na knížku napadlo když s ní nikdo nechtěl hrát videohru :D. Super! :)

    OdpovědětVymazat
  2. A zapomněla jsem dodat, že mě nejvíc bavila ta otázka s těmi horory :D :))

    OdpovědětVymazat
  3. Jeej, veľmi dobrý a zaujímavý rozhovor 8) na jej knihu sa chystám 8)

    OdpovědětVymazat
  4. Jej, moc milá :) Líbí se mi, že zní a čte i Milana Kunderu, který je původem Čech :) A taky jsem zvědavá na tu její novou trilogii - řečtí bohové neomrzí!

    OdpovědětVymazat
  5. super rozhovor, knihu mam uz doma a tesim sa na nu. uz aby som docitala to, co prave citam, nech sa mozem pustit do anny. ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc zajímavý rozhovor :) ke knize se časem určitě dostanu )) autorka působí strašně mile :D až se mi nechce věřit, že by byla schopná napsat takový horor )) ne dělám si srandu :)

    OdpovědětVymazat
  7. skvělý rozhovor, moc povedený.. autorka je moc příjemná, už se těším až si Annu sama přečtu.. =))

    OdpovědětVymazat
  8. Rozhovor je vážně super. :) Kendare vypadá moc mile a sympaticky. :) Annu bych si někdy ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat