neděle 3. února 2013

Dnešní mládež a knihy

Tak jsem se rozhodl napsat další článek na téma. Tentokrát na téma, které se určitě už delší dobu řeší a to dnešní mládež a četba knih.

Většina dnešních dětí nečte. Je jen menšina mladých čtenářů, kteří čtou knihy a já se řadím mezi ně. A určitě mi to můžete většina potvrdit, že hodně lidí ve vašem okolí (škola, kamarádi) nečte. Čím to jen je? Většina lidí stráví většinu svého času na FaceBooku, hraním internetových a počítačových her, atd. Najdou se lidi, kteří chodí ven, ale taky třeba nečtou. Většina výmluv ale padá na povinnou četbu ve škole. A ta za to u některých může.

Ani já nejsem moc rád, když musím číst do školy povinnou četbu. Dnešní mládež třeba nezaujme Babička od Boženy Němcové, která se jim třeba bude líbit později, až budou mít maturitu, atd. Osobně bych taky bral v povinné četbě Harryho Pottera, Pána prstenů, Hunger Games, Divergence, Annu krví oděnou a nevím co ještě, ale učitelé malé nějaké osnovy, podle kterých musejí knihy zadávat, takže za to nemůžeme zas tolik vinit povinnou četbu.

Podle nějakých internetových průzkumů přečte průměrný Čech sedmnáct knih ročně. Když si vezmete, že někteří Češi přečtou i sto knih ročně, tak pak můžeme počítat s tím, že někteří nepřečtou ani 17 knih ročně. Já si třeba letos dal na Goodreads, že chci přečíst 60 knih za tento rok, tak snad se mi to podaří.


Ale zase se nepočítali do průzkumů e-booky, tedy knihy v elektronické podobě, ani audioknihy. E-booky teď hodně vedou, protože většina má čtečku nebo tablet, na kterém si může e-booky přečíst, a také to vyjde levněji než normální tištěná kniha. Já moc e-booky rád nemám, protože prostě nic nemá na vůni nových tištěných knih a také jsem rád, když se knížky vyjímají v mé knihovničce.

Ale proč jsem vůbec začal psát tento článek? Kvůli jedné věci co se mi stala. Říkal jsem jedné své kamarádce, že je úplně skvělá kniha Anna krví oděná a aby si jí přečetla. Ona říkala, že se podívá o čem je a pak mi napsala, že to vypadá dobře, ale ona knihy nečte, že to je zbytečná ztráta času a je to o ničem, že si raději počká jestli to bude někdy jako film. Což mě docela naštvalo, že odsuzuje knihy, že jsou o ničem.

A jestli nečtete moc knihy, tak začněte, protože některé obsahují vážně skvělé příběhy, které jen tak nezažijete. Však na jednom z obrázků to můžete také vidět. Letopisy Narnie, Hunger Games, Percy Jackson, Eragon, Harry Potter, Pán prstenů, ale jsou i další série, které za to stojí, aby jste si přečetli.

A jaký máte názor vy na to, že většina dnešní mládeže nečte? A jaký si myslíte, že je za tím důvod? Pište do komentářů, potěší mě a budeme znát aspoň vaše názory na toto téma.

27 komentářů:

  1. Já jen takový malý poznatek - Babička od Boženy Němcové se Ti nebude líbit ani s maturitou. Je to hrozně přeceňované, podle mne je to brak a lituji času, co jsem nad tou knihou strávil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl jen příklad co mě při psaní napadl :D

      Vymazat
    2. Já znám pár lidí, kteří tvrdí, že se jim to líbí :D
      Ale jinak je to pravda, moc lidí sice nečte, ale někdy i filmy nebo seriály (Hra o trůny, Pán Prstenů, Harry Potter, Hunger Games,...) někoho nakonec ke čtení nalákají. A každý jeden čtenář se počítá :)

      Vymazat
    3. Babičku jsem nedočetla kvůli postavě babičky. Opravdu se mi nelíbí, že babička přijede na návštěvu a začne všechno kritizovat, uh. Prostě ne.
      Jinak si myslím, že to bylo napsané pěkně. Nejvíce se mi líbil příběh o Viktorce.

      Jinak povinná četba je o tom, abys věděl, co se líbilo dřív. Vkus se mění.

      Vymazat
  2. ja s tebou uplne suhlasim! ja citam podla mna dost a velmi ma to bavi uz od malicka. fakt nikdy nepochopim, ze to niektorych nebavi... hoci uznavam, ze povinnemu citaniu sa snazim vyhybat ako to ide :D mimochodom annu ti zavidim. aj ja ju uz chcem! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. povinnou četbu nemá většina moc v lásce :D a jinak se určitě Anny dočkáš ;)

      Vymazat
  3. Stalo se mi něco podobnýho, když kamarádka vychvalovala Hunger Games film, a já řekla, že knížka je ještě lepší a ona se na mě jenom tak podívala a řekla, že filmy jsou lepší. Já nevím, ale já knihy čtu od malička a pořád pro mě mají jisté kouzlo. Člověk se s hrdinou sžije o něco víc.
    A proč mládež moc nečte... No, mám podobný názor jako ty, že za to hlavně může moderní doba - počítače. Potom hlavně lenost. A to je škoda, protože knížky... Jsou knížky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prostě oni nepochopí, že je kniha lepší než film nebo seriál :/ Ale zase se stane, že je lepší seriál než kniha a to u Upířích deníků, ale někdy, že je kniha několikanásobně lepší než film a to u Eragona...

      Vymazat
  4. Je pravda, že Babička je v kánonu spíš tak nějak z úcty k tradici. Její literární hodnota je mizivá a určitě se v české literatuře najdou mnohem lepší knihy.
    Nicméně, jsem jedna z těch výjimek, co měla povinnou četbu vždycky celkem ráda. Netvrdím, že se mi vždycky líbily všechny předepsané knihy, ale většinu světové klasiky, kterou jsem dodnes přečetla, jsem přečetla dobrovolně. Nikdo mě k tomu nenutil, prostě jsem si ji přečíst chtěla. Vím, jsem praštěná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne všechny knihy v povinné četbě jsou hrozné, ale většinu už odradí to, že je to povinná četba... Mě třeba bavily knihy od Julese Verna :))

      Vymazat
  5. Plně s tebou souhlasím, dnešní mládež stojí za houby! Já jsem strašně ráda, že mě moje mamka vychovala na knížkách, nevím, co bych si bez nich počala.
    Kdybych počítala kolik mých kamarádů čte knihy, tak by mi k tomu stačila jedna ruka. Je to opravdu bídné, ale zase ty dospělí z mého okolí čtou. Například moje babička si ode mě půjčuje pravidelně knihy, protože už nemá co číst. To mě docela pobavilo. :D
    A Babičku jsem už měla v rukou -půjčenou od tety- a moc ráda jsem ji opět vrátila. Možná to býval trhák, ale já si radši přečtu nějakou knihu plnou nadpřirozených obludek...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti dospělí většinou čtou no, ale u mých kamarádů ze školy bych to měl taky spočítané snad na jedné ruce....

      Vymazat
  6. Há, Babičku nebudu dobrovolně číst ani k té maturitě, to rozhodně ne! :D A my náhodou máme v povinné četba Pánu prstenů, tedy aspoň zatím je v té maturitní četbě Společenstvo prstenu napsáno. Ale fakt nevím, jestli bych zrovna z téhle knihy chtěla maturovat. :D :)
    A ona celkově ta povinná četba není taková katastrofa, jak se obecně tvrdí. Aspoň mně taková nepřijde, i když jsou tu knížky, jejichž čtení mě nebavilo (třeba taková Antigoné...). Navíc nebýt povinné četby, nevím, jestli bych si někdy přečetla Jane Austenovou, Lakomce od Moliéra či něco od Shakespeara a to by podle mě byla škoda. :) A na několik dalších knih se i těším. :)
    Ono všechno s tou povinnou četbou prostě závisí na škole a na učitelovi. Některé školy mají seznamy dobré, jiné to mají horší. A já samozřejmě mluvím o povinné četbě k maturitě, nikdy dřív mě nikdo do čtení nějaké knihy nenutil. :)

    Jinak je dost škoda, že tak málo lidí čte. V mém okolí je žalostně málo čtenářů. Ale nedávno se mi povedlo objevit spolužačku, které čtení nevadí. Tak jsem jí nacpala Polibek pro Annu. A jak z té knížky byla nadšená! :D To mi udělalo velkou radost. :D
    A ať si druhý nečtou, to ještě překousnu. Spíše mi vadí, když někdo o čtení tvrdí, že je to ztráta času nebo něco podobného. To mám v tu chvíli takový vztek!

    OdpovědětVymazat
  7. Dělám si druhou střední, tím pádem chodím do třídy s o pár let mladšími dětmi než jsem já. Čtu knihy kdy to jenom jde. Velice jsem ocenila půl hodinovou přestávku, kdy si mohu číst, ale... *chvíle překvapení* jsem jediná. Mí spolužáci jak jinak, než nečtou. Nebaví je to a na mě pohlížejí jako ně něco jiného. Nevadí mi to. Většinou se už ani neobtěžuju odpovídat na otázku "Co to čteš?" buď pokrčím rameny, nebo řeknu knížku. Jim by název stejně nic neřekl...

    přiznám se, že ani já jsem dřív pořádně nečetla, ale všechno se to zvrhlo, když jsem byla ve druháku a nedalo mi to, zeptala jsem se kamarádky, jestli bych s ní nemohla chodit do knihovny a ona souhlasila. Sama bych se k tomu asi neodhodlala, takže jsem byla ráda, že mě k tomu navedla. Třeba tím taky ve své třídě inspiruji, ale spíš asi ne. Dnešní generace je ztracená. Ti kteří čtou, to dělají, protože je to baví.. Ostatní si o tom myslí svoje a musí na to přijít samy, že to není zas tak špatné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A btw, Babičku bych nečetla. Vím, že někteří mají v povinné i nějaké díly Harryho Pottera.
      Co se čtečky týká, tu jsem si pořídila nedávno, ale pořád stojím větší částí za papírovou, hmotnou knihou. Tu nic nenahradí.

      Vymazat
  8. Nevedia o čo prichádzajú... iba to k tomu môžem povedať :D

    OdpovědětVymazat
  9. Já dnešním dětem hrozně závidím, že mohou při hodinách čtení číst cokoliv si vyberou. Nikdo jim předem nedává špatnou známku za výběr nevhodné knihy. Já mám ještě v živé paměti, jak jsme na prvním stupni při hodině čtení museli povinně číst jenom ty předepsané knihy - Babička, Lovci mamutů, Robinson Crusoe. Tohle pro mě byly knihy za trest, vůbec mě to nebavilo a tak nějak mě to i odrazovalo od dalšího čtení. Snad jedinou výjimkou byly Děti z Bullerbynu a Pipi dlouhá punčocha. A když jsme měli referát, tak samozřejmě jenom na předem schválené knihy ze seznamu, takže můj referát na Správnou pětku byl oceněn taky pětkou:-) Fakt povzbuzující přístup ke čtení:-)
    Já vůbec nechápu, že někdo může říct, proč by tu knížku měl jako číst, když se stačí podívat na film. Mně přijde, že ani netuší, že v tom filmu je spousta věcí vynechaná, spousta věcí zjednodušená, spousta věcí úplně jinak. U mě je to většinou tak, že jak jsem z knihy nadšená, tak přesně tak jsem z filmu zklamaná.

    anjoa

    OdpovědětVymazat
  10. Souhlasím s tebou. :) Přijde mi, že ty, co nebaví číst nemají fantazii a vidí jen tištěná písmenka na papíru. Radši teda preferují film, kde mají všechno hezky vymyšlené. Je hrozné, že kolem sebe mám hromadu lidí ale s nikým se pořádně nemůžu bavit, protože většina z nich nečte. :/ Hezký článek. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Taky souhlasím. Já osobně miluju knihy a nevím, co bych bez nich dělala.. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Minulý rok jsme na češtině měli za úkol napsat dopis nějaké známé osobě na jakékoliv téma. Nakonec jsem se pustila do toho stejného, o tom, že mladí nečtou. :)
    Mám na téma podobný názor jako Ty. Sama ráda sedím u facebooku, ale v časovém rámci si vždycky čas na knížku najdu. Osobně se děsím, když mluvím s lidmi, kteří mi také tvrdí, že nad knížkou stráví moc času, a že když je film, je lepší se podívat na něj. Přitom do filmu tvůrce nedokáže nacpat všechno, co je v knize. Čtenář je ochuzen o tolik věcí...
    A stejný názor mám i na ebooky. Kamarádka si pořídila čtečku a velmi si jí vychvaluje - že si do toho může stáhnout tolik knih a není to pro ní tak nákladné. Pro mě by to ale nebylo ono. Nedržet knihu v ruce, necítit její vůni a pečlivě neobracet stránku za stránkou. Chybělo by mi to.
    Nicméně, když jsem ještě byla na nižším gymplu, v povinné četbě jsme měli takové knihy jako Nekonečný příběh, Pána Prstenů, Harryho Pottera, Poklad na ostrově - knížky, které mě opravdu bavili. Učitel byl totiž toho názoru, že nemá cenu, aby se děti tlačili do knih, o kterých ví, že je nebudou bavit - že je předem jasné, že čtenářský deník stáhnou někde z internetu. Ale když tam dá knihy dnešní doby, mohl by se najít alespoň někdo, kdo si je opravdu přečte.
    Teď jedu podle seznamu k maturitě a jsem s tím spokojená. Například o tom, abych přečetla Hamleta usiluji už asi rok a o Odysseu taky. Nakonec jsem však selhala a knížky si nechala proklouznout mezi prsty. Takže takhle mě to alespoň donutí se na to už konečně vrhnout. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Mám pocit, že žiju na jiné planetě. Na gymplu mí spolužáci četli. Takřka všichni. Vždycky kolem mě byli lidé, co jsou velmi sečtělí. Zvláštní. Každopádně jsem za to velmi vděná. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  15. Mně docela vadí, že dnešní mládež na knihy úplně zapomněla. Odsuzují je jen za to, že... a za co je vlastně odsuzují? Přece knihy jsou plné úžasných příběhů a dobrodružství! Jenže pro ně je lepší počítač.
    Ale třeba u nás na gymplu, v mé třídě, čte docela dost lidí. Ne, že by všichni byli knihomolové, ale třeba asi 1/3 třídy ani nemá Facebook nebo na něj nechodí a sem tam nějakou tu knížku přečtou. Třeba Hunger Games, Harryho Pottera nebo Pána prstenů u nás četli skoro všichni. A co se týče té povinné četby, tak to hodně záleží na školách, třeba mi máme povinnou četbu celkem normální :).

    OdpovědětVymazat
  16. Je pravda, že v mojom okolí nie je veľa ľudí, ktorí radi čítajú, preto keď som si začala pozerať blogy o knihách, som bola úplne prekvapená koľko som našla ľudí, ktorí knihy milujú až tak,že niektorí prečítajú aj 140 kníh za rok! Sakra, jak to stíhajú? :P

    A prečo je to tak, že čítanie nie je populárne? Asi to bude tým povinným čítaním. Deti sú už na základke odradené od čítania tým, že musia čítať knihy, ktoré ich nezaujímajú a to ich možno ovplyvní k tomu, že už nesiahnu po ďalšej knihe, ani takej, ktorá by ich mohla zaujať.

    OdpovědětVymazat
  17. Víš co je nejhorší, že to bude jen a jen horší... Ty ses zaměřil na mládež, to už bohužel nejsem, táhne mi pomalu, ale jistě na třicet. Když jsem byla ještě na střední, tak spolužáci četli, nijak moc, ale četli. Sice u některých spíše převládali časopisy, ale i to je lepší než sedět jen u počítače. Ale teď o pár let zpátky napočítám na prstech jedné ruky, kolik znám lidí v mém věku co čte. Nikdo nechápe, když zjistí, že nemáme doma televizi. A co teda děláme? Nikdo nepochopí, že raději si sedneme s knížkou. No co je i nejhorší, že to doteď nepochopila ani tchyně :-( Podle ní chodíme spát se slepicemi, protože co bychom asi dělali, když nemáme televizi :-) Bez té si nikdo už život nedokáže přestavit, ale bez knížek skoro každý. A to je to nejhorší, protože tak budeme vychovávat další a další generace. Každý na mně kouká jak na blázna, že čtu svojí 15 měsíční dcerce pohádky před spaním, a to, že má lepší slovní zásobu než kdejaké starší dítě to už nikdo nevidí. A nejhorší na tom je, že díky tomu že čtu (a ještě nemáme tu televizi :-)) tak jsem buď divná a nebo v lepším strašně chytrá a oduševnělá :-) To druhé mi sice lichotí, ale bohužel taková nejsem :-)
    A čtečky nekritizuji, sice kniha je kniha a taky je mám raději. Ale ta čtečka přivede ke čtení lidi, kteří by jinak třeba ani tolik nečetli. A já sama bych bez ní nemohla přečíst tolik knížek, kolik jich momentálně přečtu.

    OdpovědětVymazat
  18. Páni, konečně někdo kdo je kvůli toho taky tak naštvaný. Ten postoj ala "Jo, vypadá to zajímavě, ale já přece knihy nečtu takže prostě nic nebude." Nesnáším.
    Díky takovému přístupu se nedivím, že kolem sebe vidím plno takových debilů, kteří neznají nic jiného než držet v zobáku cigaretu a lít si do krku alkohol.

    OdpovědětVymazat
  19. Podľa mňa ich odradzujú ukážky v literatúre. Malý princ ozaj nebol nič pre mňa. Fakt ešte sa mi nestalo, že by som cítila taký odpor voči nejakej knihe...Zase Percy Jackson sa mi veľmi zapáčil. Neviem prečo si dnešný mladí myslia, že knihy sú nudné, také Hry o život..Podľa mňa si musia vybrať takú, ktorá by im sadla ale ja svojich nečítajúcich spolužiakov asi nepochopím...a oni mňa tiež nie

    OdpovědětVymazat