středa 18. července 2012

Divergence (recenze)

Autorka: Veronica Rothová
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 344
Rok vydání: 2012
Hodnocení obálky: 5/5


Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.




Beatrice si musí vybrat v Den volby do které frakce chce patřit. Její rozhodnutí jí může změnit život, protože když už si vyberete nějakou frakci, už se nemůžete vrátit do své staré nebo jít do jiné. Když se vám ve vaší frakci nebude dařit, můžete patřit mezi odpadlíky, lidi, kteří jsou bez domova, a dělají práci pro ostatní (zametají chodníky a cesty, řídí autobusy, atd.) Její rozhodnutí možná někoho překvapí, ale díky jejímu rozhodnutí poznává Čtyřku. Nová frakce znamená nový život, takže Beatrice se nechá přejmenovat na Tris. Bude se jí dařit v nové frakci nebo bude žít mezi odpadlíky? 


Hlavní hrdinkou této knihy je šestnáctiletá Beatrice, která se později nechá přejmenovat na Tris, a musím říct, že jsem si Tris po nějaké té době oblíbil. Od mala žije u Odevzdaných, ale může si v Den volby vybrat kteroukoliv frakci. Troch mě překvapilo její rozhodnutí frakce, protože nevím co bych si vybral já. Tris je Divergentní, což znamená, že má vlohy pro všechno stejně, a to je velice nebezpečné. Další postavou je Čtyřka, což by mohla být kapitola sama o sobě. Oblíbil jsem si ho, i když se v jednu chvíli choval přátelsky, a v druhou zase trochu nesnesitelně, ale vůbec to nevadilo.


Divergentall_largeDěj knihy se odehrává v Chicagu, v nějak neurčené budoucnosti ve které je Chicago rozděleno do pěti frakcí, které jsou pojmenovány podle toho co se v dané frakci můžete naučit, a k čemu je vlastně určena, je to podle vašich ctností co vám jde líp, tak si vyberete tu lepší. Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost, Upřímnost- z těchto frakcí máte na výběr. V každé frakci se řídí jediným heslem, a to "nejprve frakce, pak krev".


Při Dni volby jsme se dozvěděli jak si vlastně šestnáctiletí vybírají frakci ve které chtějí žít. Nejdřív musí počkat než půjdou na řadu, a pak mají vepředu 5 nádob, ve kterých jsou nějaké věci, které jsou určeny přímo pro danou frakci. Pak dostanou nůž, a svou krev musí nechat ukápnout do nádoby podle frakce kterou si vybrali.


Knihu všichni očekávali, a pak chválili, takže jsem si knihu musel taky přečíst, a musím říct, že jsem neudělal žádnou chybu, a příjemně mě kniha překvapila. Kniha byla vážně skvělá, celý svět byl tak propracovaný a při čtení se vám zdálo, že možná taková bude i budoucnost. Jsem rád, že u nás CooBoo zanechalo originální obálku, protože ta se mi hodně líbí, tak jako obálka k druhému dílu. Autorka vymyslela skvělý svět i postavy, a taky hodně propracovaný děj knihy. Postavy byly propracované, promyšlené, a připadaly skutečně. Knihu si podle mě oblíbí čtenáři skoro všech žánrů, nejen dystopie, protože kniha je akční, dobrodružná, zábavná, ale někdy taky romantická i tragická, atd. Kniha byla vážně dobře přeložena, četla se plynule, a četli jste stránku za stránkou, až jste si vůbec nevšimli, že je konec, a očekáváte pokračování. Musím říct, že mě kniha naprosto uchvátila, a už se těším až CooBoo vydá pokračování, které se jmenuje Insurgent.


Rozhodnu se, že autobusem nepojedu. Když přijdu domů moc brzy, otec to večer v domovní knize zjistí, a budu mu to muset vysvětlit. Raději půjdu pěšky. Musím odchytit Caleba dřív, než se doma o čemkoli zmíní, ale Caleb tajemství udrží. Jdu prostředkem silnice. Autobusy se většinou drží u obrubníků, takže uprostřed je to bezpečnější. V ulicích poblíž našeho domu občas zahlédnu místa, kde bývaly namalované žluté čáry.

Obrázky jsou použity ze stránky Weheartit.
Knihu si můžete zakoupit na stránkách nakladatelství, a to zde.
Ukázka byla použita z knihy. 



5 komentářů:

  1. Hmm..asi si taky přečtu. :) Všem se to dost líbí, takže si na to udělám svůj názor.

    OdpovědětVymazat
  2. Pět hvězdiček, hmm.. Viděla jsem už tolik kladných hodnocení, že se můj Wishlist o tuhle knihu asi rozroste :DD :)

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasná knížka, strašně moc se těším na druhý díl :))

    OdpovědětVymazat
  4. Úchvatná kniha, která má naprosto strhující děj a zápletku :)

    OdpovědětVymazat