sobota 28. července 2012

Dokonalý pár (recenze)

Autorka: Ally Condieová
Nakladatelství: Knižní Klub
Počet stran: 328
Díl: první
Rok vydání: 2012
Hodnocení obálky: 5/5

V dokonalém světě o všem rozhodují Správci – vyberou vám ideálního partnera, práci i den, kdy zemřete.
Cassie vždy věřila, že podřídit se těmto rozhodnutím je jen malou daní za dokonalý život. Když jí tedy Společnost vybere jako životního partnera jejího nejlepšího kamaráda Xandera, nepochybuje o tom, že je to ten pravý… dokud se na displeji s jeho portrétem nakrátko nemihne tvář někoho úplně jiného. Cassie musí najednou řešit obrovské dilema – volit mezi Xanderem a Kyem, jediným životem, jaký kdy poznala a dovedla si představit, a cestou, po níž se dosud nikdo nevydal. Musí volit mezi dokonalostí a citem, který možná dokonalý není, zato je však upřímný.
První část románové trilogie z budoucnosti, která staví na literárních kvalitách minulosti.


Cassie žije ve světě, kde o všem rozhoduje někdo jiný než každý zvlášť. Starají se o ně totiž Správci, díky kterým má být nový svět dokonalým. Při seznamovacím večírku, který podstupují všichni šestnáctiletí jí je přiřazen za ideálního partnera Xander, její nejlepší kamarád, kterého zná už od mala. Ale když si doma pustí mikrokartu na které mají být napsány všechny informace o Xandrovi, i když už je všechny ví, na malou chvíli se ukáže na kartě tvář jiného kluka, kterého taky zná. Je to Ky. Samozřejmě je to Správci označeno jako chyba, která se stala omylem, ale mají pravdu? Má věřit rozhodnutím Správcům, tak jako všichni, nebo porušit pravidla, a riskovat trest? A k čemu slouží červená tabletka, když už víme k čemu je zelená a modrá? To vše se dozvíte v této dokonalé knize Dokonalý pár od Ally Condieové.

Hlavní hrdinkou této knihy je Cassie, která žije s rodiče a bráškou Bremem. Správci jí vybrali jako ideálního partnera Xandera, ale Cassie pořád uvažuje, proč se na mikrokartě ukázal obličej Kye. Cassie si asi tak v polovině knihy uvědomí, že ten dokonalý svět není až tak dokonalý, jak se zdálo, ale že je krutý. Xander mi přišel docela sympatický, ale to i Ky. Ky ale nechodil do školy, protože už musel chodit do práce, a nebyla mu určena žádná životní partnerka, protože je to abnormál. Ze začátku o něm nic nevíme, ani o jeho minulosti, ale postupem času nám prozrazuje malé části svého života, které jsou někdy vážně smutné. Já si myslím, že autorka vymyslela postavy velice dobře, některé mi připadaly až skutečné.

Na tuto knihu jsem četl samé rozporuplné názory, někdy byla hodnocena kniha skvěle, někdy zase hůře, ale i tak jsem se jí rozhodl přečíst, a myslím si, že jsem neudělal chybu. Kniha se mi vážně líbila, protože to byla zase trochu jiná dystopie. Nevím jestli bych mohl v takovém světě vůbec žít, vyberou vám partnera i práci, v osmdesáti zemřete, je vybráno 100 různých písní, básní, literárních děl, které mohou číst, a kdo by to porušil, a přečetl si něco zakázaného, což by už nemělo existovat, ale jsou některé výjimky, čeká ho trest. Mají určenou večerku, po které už nemohou ven, nesmějí si venku moc hrát, mají určené volnočasové aktivity z kterých si mohou vybírat, atd. Každý má také tři tabletky: modrou, zelenou a červenou, které mají lidem pomoct při určitých situacích, ale nikdo neví k čemu slouží červená tabletka. Ale postupem času se dozvídáme, že dokonalý svět, není takovým dokonalým jak se zdá, a zjišťuje to i Cassie. 


Překlad byl velice dobrý, a kniha se četla úplně jedním dechem. Jsem rád, že u nás kniha vyšla, protože mě zaujala ještě před tím, než se rozhodl Knižní Klub, že ji vydá. Kniha nebyla ani dlouhá, ani krátká, a kdybych měl na čtení předtím víc času, tak bych jí přečetl určitě rychleji než za týden. Knihu si podle mě oblíbí čtenáři romantiky (která tam je docela dost, a ještě k tomu milostný trojúhelník :D), tak i ti co romantiku moc nevyhledávají, ale vyhledávají spíš akci, tajemství, zápletky a mnoho jiného, protože kniha toho obsahuje docela hodně. Další díl by se měl jmenovat V nesnázích, a měl by podle všeho vyjít už v říjnu tohoto roku, tak snad vyjde podle plánů.


„Lea Abbeyová.“Lea vstane, čeká, až se na obrazovce objeví tvář a zuřivě kroutí náramkem. Dává si pozor, aby nedržela ruce moc vysoko, takže kluk, který se na ni bude dívat z nějaké jiné radnice, spatří pouze krásnou blondýnku, ale nervózní přetáčení náramku mu zůstane utajeno.Zvláštní, jak se držíme připomínek minulosti, zatímco čekáme na budoucnost.Přiřazování partnerů je samozřejmě systémová záležitost. Radnice po celé zemi se zaplní lidmi a páry jsou vyhlášeny v abecedním pořádku podle příjmení dívek. Je mi líto kluků, protože nemají tušení, kdy zazní jejich jména a oni budou muset povstat, aby je nějaká dívka stojící v jiné radnici přijala za partnera. Já jsem příjmením Reyesová, což znamená, že budu někde na chvostu druhé třetiny. Na začátku konce.

Obrázky ze stránky Google.
Knihu si můžete zakoupit zde.
Ukázka byla použita z knihy.



4 komentáře:

  1. Mne sa DOkonalý pár veľmi páčil. U nás vyjde v decembri (12), čiže nielen Rezistencia... ale ešte aj Matched bude u vás skôr... :D Tí prekladatelia u vás musia pracovať nonstop. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se divil, že u nás to vyjde dřív, když u vás byly první díly dřív :) ale tak těším se, že :D :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze... Když knížku všichni tak chválí musím si ji už taky pořídit, nejen že mě láká děj ale ta obálka... No paráda :DD

    OdpovědětVymazat
  3. Pekná knižka. Celkom ma prekvapila. :) Práve v tejto chvíli som však, ale z časti sklamaná, že sa naše prvenstvo vo vydaní kníh takto vymenilo. Mne sa nechce tak dlho na ne čakať. Ale ináč pekná recenzia. :)

    OdpovědětVymazat