čtvrtek 7. června 2012

Marina (recenze)

MarinaAutor: Carlos Ruiz Zafón
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 256
Rok vydání: 2012
Hodnocení obálky: 5/5
Hodnocení knížky: 5/5


„Po patnácti letech se mi vrátila vzpomínka na ten den. Viděl jsem toho mladíka, jak se potuluje mlhou kolem nádraží Estación de Francia, a jméno Mariny mě znovu zasáhlo jako čerstvá rána. Každý z nás má ve své duši zamčené nějaké tajemství. A tohle je to moje.“ Píše se rok 1980 a mladý student Oskar Drai na jedné ze svých zasněných toulek potkává odvážnou Marinu. Společně se vydávají za záhadným znamením černého motýla. Nemají však ani tušení, jaké hrůzy na ně v temných uličkách Barcelony čekají.


Oskar Drai žije na internátě, protože chodí na střední školu, a jeho rodiče cestují po celém světě. Jednoho dne při svých toulkách Barcelonou roku 1980 objeví starý dům ve kterém vypadá že nikdo nežije jen nějaký kocour, tak se vydá do domu kde potká krásnou a odvážnou Marinu a jejího otce Germána. Protože Oskar nemá moc kamarádů na internátě a Marina žije jen se svým otcem a skoro nikoho nenavštěvuje začnou se spolu přátelit. Spolu zažívají záhadná a napínavý dobrodružství po tajemné Barceloně a začínají odhalovat nebezpečná tajemství která neměla jít nikdy na povrch. Co znamená symbol černého motýla který všude vidí? A kdo je dáma v černém kterou všude vidí? A proč objevili zrovna starý hřbitov při svých toulkách po Barcelonou? To vše a mnohem víc se dozvíte v této skvělé knize.


Hlavním hrdinou této knihy je patnáctiletý mladík Oskar Drai který žije na internátě v tajemné Barceloně. Každé odpoledne po škole se chodí procházet po uličkách Barcelony, až jednou narazí na dívku jménem Marina. Marina je stejně stará jako Oskar a je odvážná, chytrá a krásná. Žije se svým otcem Germánem který má Oskara velice rád. Dále se v textu objevuje také Michal Kolveník, který v textu také vystupoval, ale spíš jen z vyprávění, protože už byl mrtvý když se začal vyprávět děj knížky, takže se tam objevoval jen z vyprávění ostatních.


Od knihy jsem toho moc neočekával, ale nakonec mě příjemně překvapila. Když jsem knihu u Kath vyhrál (ještě jednou děkuji), tak jsem jí moc neznal, a podle názvu mě nezaujala, ale kdybych knihu nevyhrál, tak bych si jí asi nikdy nepřečetl a to by byla velká škoda. Kniha je skvělá, zaujala mě na ní obálka, a jak jsem se díval na obálky na internetu, tak máme asi nejhezčí obálku. Každý by si řekl že kniha bude asi romantická, ale to se hodně mílí, kniha je dobrodružná, napínavá, tajemná, detektivní, no prostě skvělá. Musím říct že kniha není vůbec jen pro děti, ale zaujme i hodně dospělých. Nakladatelství CooBoo vydává poslední dobou samé skvělé tituly, a i proto jsem začal hned číst knihu Marcelo ve skutečném světě, která mě doufám taky takhle nadchne. Nejvíce mě na knize překvapil konec, protože jsem ho takový vůbec neočekával, a to je dobře, protože když je v knize překvapení přidá jí to na hodnocení. Autora Mariny jsem vůbec neznal, ale jestli má nějaké podobné knihy jako je Marina, tak bych byl rád kdyby je CooBoo vydalo. Knihu hodnotím 5 hvězdičkami, protože si to zaslouží a hodně mě nadchla. Určitě si knihu přečtěte, protože myslím že koupením knihy a jejím přečtením vůbec neprohloupíte. V knihkupectví možná jen kolem knihy projdete a nevšimnete si jí, ale to je velká škoda, protože pak si nepřečtete tento skvělý a napínavý příběh.


Obrázky ze stránky: www.google.cz

5 komentářů:

  1. Pěkně psaná recenze.

    Četl jsem na to recenzi i v nové Pevnosti, kde tomu dávají 90%. Vypadá to zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)) Jinak tu recenzi v Pevnosti jsem taky četl, a myslím si že 90% je hodně a kniha je rozhodně zajímavá, doporučuji přečíst :))

      Vymazat
  2. Super recenze :) Knížku jsem si samozřejmě hned koupila a včera dočetla :D příště bych potřebovala aby na to dávali nějaké varování ohledně toho konce =D není to pro slabé povahy :D Brečela jsem jak malá :D A to se mě nestalo ani u TVD posledního dílu :D Ale skvělá knížka :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konec byl vážně skvělý, autor mě hodně překvapil a vůbec jsem to nečekal. Tahle kniha si patří zařadit se mezi ty skvělé, možná i nejlepší knihy roku 2012 :))

      Vymazat
  3. Jasně, ve stylu recenze by se dalo ještě leccos pofelit - třeba shrnout klady i zápory (každá knížka má něco)... Ale na tvůj věk fakt bezva. Není to krátký, má to hlavu a patu...

    No a ke knížce... Zafón má zajímavý styl psaní, četla jsem od něj The Shadow of the Wind a tohle taky vypadá dobře. Možná to zkusím :-)

    OdpovědětVymazat