sobota 16. června 2012

Marcelo ve skutečném světě (recenze)

Marcelo ve skutečném světě
Autor: Francisco X. Stork
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 304
Rok vydání: 2012
Hodnocení obálky: 5/5


Marcelo Sandoval slyší hudbu, kterou nikdo jiný neslyší. Je to jeden z projevů psychické poruchy podobné autismu, kterou trpí. Celý dosavadní život chodil na školu pro žáky se speciálními potřebami, ale toto léto se jeho otec rozhodl, že musí poznat skutečný svět a zaměstná ho ve své právnické firmě. Marcelo poznává, co je to zrada, zklamání, žárlivost, hněv i touha a láska, a učí se s tím vším vyrovnávat.Tento jedinečný příběh je příběhem o spravedlnosti i krutosti světa kolem nás a o tom, že každý z nás může někdy zaslechnout hudbu své duše.

Marcelo je jiný než ostatní. Slyší totiž hudbu kterou nikdo jiný neslyší. Slyší totiž duševní hudbu. Toto léto chce mít brigádu u koní v Patersonu kde má i svou školu, ale jeho otec chce něco jiného. Chce aby Macelo pracoval v jeho právnické firmě, ale Marcelovi se tam nechce pracovat, protože nechce pracovat z donucení a proti vlastní vůli. Jeho otec ale chce aby poznal skutečný svět, ne ten v Patersonu kde jsou děti kteří mají taky nějakou psychickou, ale i fyzickou poruchu. Marcelo musí poznat jaký je skutečný svět a jaké nástrahy a pravidla na něho v něm čekají.

Francisco X. Čáp
Autorem této knihy je Francisco X. Stork, který pracuje v Bostonu jako právník ve státní agentuře. Narodil se v roce 1953 v mexickém Monterrey. Má dvě děti které jsou už dospělé. Ke svým 7. narozeninám dostal psací stroj, protože už v té době chtěl být spisovatelem. Je autorem čtyř románů a píše také YA knihy. Tohoto spisovatele jsem do této doby ani neznal, ale jestli jsou všechny jeho knihy tak dobré, tak si je chci určitě přečíst.


Hlavní postavou tohoto příběhu je Marcelo Sandoval, který trpí psychickou poruchou přesněji řečeno autismem. To znamená že žije ve svém vlastním světě.  Celý  život chodil do školy pro žáky jako je on. Ale podle Artura, jeho otce, musí poznat taky jiné lidi a celý skutečný svět ne jen ten ve kterém žije a který je pro něj Paterson. Další hodně důležitou postavou v příběhu je Jasmine, sekretářka pana Sandovala, a kamarádka Marcela. V příběhu Marcelovi hodně pomáhá, vysvětluje a ukazuje. Jí a Marcela jsem si v příběhu oblíbil nejvíce, i když se mi tak líbili "skoro" všechny postavy. Když říkám "skoro" všechny, tak tím chci říct že se mi nelíbila postava Wendella. Prostě se mi nelíbilo jak se k Marcelovi choval, a využíval ho, ale zase musím uznat, že tím autor chtěl udělat knihu zajímavější a lepší, a to dokázal. V každé knize je nějaká postava kterou si oblíbíme, a nějaká kterou ne, a v tomhle příběhu je právě tou mou neoblíbenou postavou Wendell. 


Kniha se mi velice líbila a to jsem od ní vůbec nic neočekával. V knihkupectví mě zaujala už když jsem uviděl tu krásnou obálku, ale knihu jsem si hned nebral, protože jsem si doma chtěl na internetu nají názory na knihu. Zaujalo mě to že bylo o knize psáno že je podobná Forrestu Gumpovi, který se mi hodně líbil, a když jsem dostal knihu do soutěže a přečetl jsem si z ní něco, tak jsem jí rozhodně musel mít doma, a tak jsem si jí k narozeninám koupil. Určitě jsem neudělal špatně. Pro někoho může být kniha i emocionální, některé části mi třeba tak připadaly. U knihy jsem se hodně zamýšlel o životě a hodně věcech které se v knize vyskytovaly, protože knihy je taková přemýšlivá. Objevuje se tam také dost psychologických názvů a vysvětlení, ale to knížce přidalo ještě víc na kvalitě. Myslím si že překlad je hodně dobrý, protože byl dobře napsán, a textu se dalo velice porozumět a nebyla tam třeba nějaká nesmyslná věta. Kdybych měl říct podle sebe do jakého žánru bych knihu zařadil, tak asi do nějakého toho psychologického románu, nebo románu všeobecně. Kniha se četla velice dobře, i když tam byly i nějaké ty nudné pasáže, ale těch tam nebylo moc a myslím si že to je v každé knížce nějaká nudná pasáž, tak je nahrazovaly ty zajímavé a skvělé pasáže. Jsem velice rád že u nás nechali originální obálku, protože ta je vážně hezká. Rozhodně je kniha velice zajímavá a doporučuji vám jí si přečíst, protože já jí zatím hodnotím Nejlepší knihou roku 2012 co jsem zatím přečetl (ale asi se to ještě změní). Určitě to není poprvé a naposled kdy jsem si knihu přečetl, a všem jí budu doporučovat. Myslím si že bude kniha v knihkupectvích úspěšná a bude mít velkou prodejnost pokud si najde své čtenáře, a já doufám že jo, protože by byla škoda si takhle dobrou knihu nepřečíst. Doporučím jí i svým kámošům, a myslím si že se jim bude líbit.

Po prvním pípnutí vypnu budík. V životě jsem zažil jen pár nocí, které jsem neprospal celé, ale noc, jež právě skončila, byla jednou z nich. Probuzený ležím bez hnutí ve spacáku, poslouchám zvláštní zvuky ve své hlavě. VH byla jiná. Byla přerušovaná, trhaná, s nenadálými přeryvy podobnými bleskům, které osvětlují noc při bouřce.

Obálka a anotace ze stránek nakladatelství CooBoo.
Informace o autorovi volně přeloženy z GoodReads, takže se případně omlouvám za překlad.
Obrázky ze stránky Google a ukázka byla použita z webu CooBoo


8 komentářů:

  1. Páni =)). Přiznám se, že jsem o knize slyšela jen něco málo. Celkově kolem mě informace o ní jen tak lítaly a teď konečně vidím jakou jsem udělala chybu. Podlé tvé recenze vypadá kniha opravdu zajímavě. Podobnou knihu jsem zatím ještě nečetla - pozor! to se brzo změní :DD. Docela ráda bych si přečetla i něco jiného než jen samé nadpřirozené havěti a tato kniha je rozhodně dobrá příležitost =)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem o knize taky moc neslyšel, a to je pak škoda že si lidé tu knihu třeba nepřečtou, protože kniha je vážně skvělá :)) Já jsem podobnou knihu taky nikdy nečetl, ale všechno je jednou poprvé :)) Rozhodně přečti, myslím že tím nic neztratíš :))

      Vymazat
  2. Hm, psychologický román... to by ma možno zaujalo :D Ale v blízkej dobre sa ku nej určite nedostanem, mám totiž veľa čakajúcich "adeptov" v mojej knižnici :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak až nebudeš mít "adepty" tak si jí přečti ;) :D

      Vymazat
  3. Zajímavé zajímavé... jsem na tom sice stejně jako Domčo, ale určitě si knihu přidám do to-read záložky :) Koneckonců jsou prázdniny, tak proč ne :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tato kniha zaujala jak mě, tak i mamku, takže by mi "si" ji mohla koupit. :DD

    OdpovědětVymazat
  5. Já jí mám v angličtině, přímo od Francesca, tak snad to konečně přelouskám, knížky v aj mi totiž moc nejdou. Ale když tak chválíš.. :)..dokonce nejlepší kniha? :D .. tak já na to co nejdřív hupsnu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Už dlouho si chci knihu přečíst, ale nějak se mi na ni vždycky dařilo zapomenout a nepřipsala jsem si ji na seznam. Teď to napravuji a doufám, že se mi do ruky dostane co nejdřív. O autismu toho dost vím a tak mě zajímá, jak se s tím autor popral.
    Mch. musím si rýpnout - autismus není psychická porucha.

    OdpovědětVymazat