neděle 11. března 2012

(RC review) Hunger Games - Aréna smrti

Autor: Suzanne Collins
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 328
Rok vydání: 2010
Díl: první

Hodnocení obálky: 5/5
Hodnocení knížky: 5/5 

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají... V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Poté co vyberou do sedmdesátých čtvrtých Hladových her za Dvanáctý kraj Katnissinu sestru Prim, Katniss obětuje a jde místo ní. A protože se vybírají dva zástupci z jednoho kraje, je vybrán také Peeta Mallark. Spolu se musí vydat na cestu do hlavního města země Panem Kapitolu, odkud budou poslání do arény. V aréně je 24 hráčů, a hra spočívá v tom, kdo přežije do konce a zůstane úplně jako poslední hráč. Čeká nás velká porce napětí, dobrodružství, ale  lásky. Může přežít jen jeden, nebo taky ne? 

Hlavní postavou je Katniss Everdeenová, která žije se svou matkou, sestrou, kocourem Pryskyřníkem a kozou která je od Katnissiny sestry Prim. Žijí ve Dvanáctém kraji, který se jmenuje Sloj. Dvanáctý kraj je velice chudý, a trpí hladem, takže aby se Katnissina rodina uživila, chodí s kamarádem Hurikánem pytlačit do lesa, kdy chytají divou zvěř, ale taky sbírají bylinky a ovoce, a to vše prodávají na trhu ve městě, aby měli nějaké peníze. Katniss je dobrá v lukostřelbě, lovení a stopování. Další z postav je Peeta, pekařův syn, kterého vyberou jako klučičího zástupce z Dvanáctého kraje. Děj knihy se odehrával v zemi Panem, která je rozdělaná na dvanáct krajů, a hlavní město je Kapitol. Všechny kraje jsou rozděleny podle toho na co se soustředí, např. Dvanáctý kraj se soustředí na těžbu uhlí. 


Když jsem pořád na internetu četl jak je série dobrá, a že si jí nemáme ujít, tak jsem se rozhodl že se do ní taky pustím. Rozhodl jsem se taky že si jí přečtu kvůli filmu, protože jsem chtěl přečíst nejdřív knihu, a pak až vidět film.  A neudělal jsem chybu. Autorka knihu napsala hodně dobře, a vtáhla čtenáře do děje. Kniha se odehrávala v budoucnosti, ale některé věci tam byly ze současnosti. Nápad Hladových her byl senzační, ale sám bych v nich asi nechtěl být. Od knihy jsem se nemohl vůbec odtrhnout, a chtěl jsem vědět jak to dopadne. U knihy jste nevěděli vůbec jak dopadne, a mohli jste si pořád jen domýšlet co se stane. Hodně se mi líbil konec, i když byl rychle ukončený. Knihy byla rozdělena na tři části, a to na Splátci, Hry a Vítěz. Nejlepší byla asi část Vítěz. Knihu nemohu hodnotit jinak než 5 hvězdičkami, protože si ani méně hvězdiček podle mě nezaslouží. Už se těším až si přečtu další díl s názvem Vražedná pomsta.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit zde.

Obrázky ze stránky 
 
https://www.google.cz/



8 komentářů:

  1. Aj mne sa knižka veľmi páčila a neviem sa dočkať poslednej časti :) Pekná recenzia

    OdpovědětVymazat
  2. Já se neumím dočkat té druhé Domčo :) a děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  3. No jo, brilantně napsaná série:)) Věř mi, že další díly se budou taky líbit:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jestli budou aspoň tak dobré jak tento díl, tak určitě :))

    OdpovědětVymazat
  5. Nemůžu se dočkat až začnu číst druhý díl. Tahle do týhle knížky jsem se tak zažrala, že jsem jí četla i ve frontě na oběd. A hned 23.4 musim jít do kina, říkám si, že snad ani nemůžu vydržet :D

    OdpovědětVymazat
  6. Milujéééém túto seriu ! :) Film takisto. Môžem ju čítať stále dokola a neprestane ma baviť! :) Inak super recenzia :) papa

    OdpovědětVymazat
  7. Moc se těším, až si celou sérii přečtu. Knížky bych měla dostat k Vánocům, takže je podle mě budu mít přečtené do Silvestra :D. Film byl super, tak snad i knižní předloha.

    OdpovědětVymazat
  8. Musím s tebou souhlasit tato kniha je úžasná. Musím přiznat, že když jsem ji četla, tak jsem skoro nespala. Film jsem taky viděla a
    pouštěla jsem asi 5x po sobě.

    OdpovědětVymazat