neděle 28. dubna 2013

Tajný kruh: Zasvěcení - recenze

Autorka: L. J. Smith
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 232
Díl: první
Rok vydání: 2011
Hodnocení obálky: 4/5

První díl nové trilogie od autorky populárních Upířích deníků!

Cassie je donucena se přestěhovat ze slunné Kalifornie do ponuré Nové Anglie a stále touží po svém starém životě. A to přesto, že cítí zvláštní spřízněnost s hrozivou skupinkou teenagerů, kteří terorizují její školu. Po zasvěcení do klanu čarodějek, které už po staletí ovládají New Salem, se stává součástí Tajného kruhu, opojného a smrtelně nebezpečného zároveň. 
Ale pak se zamiluje do záhadného Adama a musí si vybrat, zda odolá pokušení, nebo se odváží použít temné síly k tomu, aby získala, co chce – i když ji to může zničit.

Chcete si přečíst knihu plnou čarodějů, čarodějek, kouzel, středoškolského života, ale hlavně rodinných tajemství a nejen jich? Tak je pro Vás Tajný kruh to pravé. Nejedná se o nějakou knihu od L. J. Smith, která je plná upírů a někdy i nesmyslných událostí. Tahle kniha je jiná, lepší. Rozhodně se autorce kniha povedla víc než Upíří deníky.

Cassie se se svou matkou přestěhuje do New Salemu za svou babičkou. Už od začátku se jí tam nelíbí. Spolužáci se jí vyhýbají, dělají jí naschvály a vůbec nikdo jí tam nemá rád. Až do toho dne kdy potká Dianu, holku, která se jí zastane a vezmu jí pod "svá křídla". Od té doby se s ní spolužáci začínají i docela bavit, protože si myslí, že patří do Kruhu, společenstva 11 lidí, kterých se všichni bojí a dalo by se říct, že celé škole i velí. Cassie tam ale nepatří, teda ne hned. Pomalu zjišťuje ale tajemství kým je a po smrti jedné dívky jí Kruh potřebuje jako nikdy. Kdo zabil tu dívku? A proč potřebují Cassie v Kruhu? To vše a mnohem víc zjistíte v téhle povedené knize od L. J. Smith.

Hlavním postavou je, jak už jsem psal, Cassie. Je to mladá holka s blonďatými vlasy, která ale neví nic o svém rodinném původu, tedy až do doby, než jí to řeknou spolužáci. Ale pro příběh jsou důležité všechny postavy. Velký záporák v celém příběhu byla pro mě Fay, kterou jsem si ale oblíbil. Zato nejvíc milá byla Diana, kterou jsem si taky oblíbil. Když to tak vezmu, oblíbil jsme si úplně všechny, jak kladné hrdiny, tak i záporáky, protože každý měl něco do sebe. Byl natočen taky seriál podle knižní předlohy, i když se docela liší. V seriálu je v Kruhu 6 osob, tady v knize je 12. A taky tam nejsou všechny postavy stejné jako v seriálu. Ale musím říct, že se postavy autorce povedly. Nejoblíbenější zápornou postavou je pro mě Fay, hodnou postavou Diana a z klučičích postav je to asi Adam, protože je hodný.

Tak na knihu jsem se chystal už hodně dlouho. Taky na mě doma hodně dlouho čekala. Skoro rok. Jsem rád, že jsem si jí konečně přečetl, protože se mi vážně moc líbila a hodně mě překvapila. Musím říct, že se vážně tato kniha autorce povedla víc než Upíří deníky. Samozřejmě, že než jsem slyšel o knize, tak jsem slyšel dřív o seriálu, který jsem sledoval už od jeho začátku anglicky s titulky. Seriál se mi hodně líbil, takže mě trochu naštvalo, že ho po první sérii zrušili a ještě k tomu, když to tak zajímavě "zakončili". Ale co se dá dělat no. V originále je seriál The Secret Circle a nějak od konce března ho vysílá i v sobotu brzo ráno Nova, která ho pojmenovala jako Tajemství kruhu. Jestli se nemýlím, tak byl včera pátý díl. Ale zpátky ke knize.

Myslím si, že se povedl i překlad knihy, protože jsem se při čtení nějak nezasekával a měl jsem knihu přečtenou během chvilky. Kniha není ani nějak moc dlouhá, protože má 232 stran, což je vážně záležitost jednoho až dvou odpolední když máte čas. Jak píšu v každé recenzi na knížku od CooBoo a doufám, že se to nebude měnit, tak CooBoo zase nezklamalo a vydalo dobrou knížku. Určitě se chystám na další díly, které už jsou 3, i když základní díly byly 3, ale pak se k tomu dopsaly další tři, takže to u nás bude asi postupně vycházet. Druhý díl má název Otrokyně a snad se k němu dostanu brzy.

Knihu Vám samozřejmě doporučuji, protože mně se hodně líbila. Hlavně bych jí doporučil těm, kteří mají rádi knihy o čarodějích a čarodějkách, knihy ze středoškolského prostředí, knihy od L. J. Smith, ale i ti co nemají rádi její knihy si možná v této knize něco najdou a bude je to bavit. Ale nejenom těm, prostě všem, protože v této knize najdete dobrodružství, nadpřirozeno, romantiku, tajemství, i trochu akce, no prostě všechno. Rozhodně dejte knize šanci, třeba Vás překvapí.


„…a můj druhý bratr, ten, co je v debatním týmu na Massachusettském technologickém institutu a byl s nimi před dvěma roky na světovém debatním turnaji ve Skotsku…“ říkala zrovna Portia. Cassie se přistihla, jak se jí znovu začínají klížit oči, a opět zničeně sklouzla do svého transu. Oba Portiini bratři studovali na stejné škole a byli děsivě dokonalí nejen ve všech činnostech, kde bylo potřeba namáhat mozek, ale také tělo.


Knihu si můžete zakoupit třeba zde.
Obrázky byly použity ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

3 komentáře:

  1. Knihu mám doma, ale ešte som sa k nej nedostala, seriál zbožňujem!!! Strašne som sa hnevala, keď ho zrušili a s takým koncom bože!!! Minule som si dala re-watching a bolo to rovnako super, ako predtým 8)
    Knihu si rozhodne prečítam, pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze! :) Knížku jsem četla před delším časem a byla to příjemná oddechovka. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Čítala som tie tri časti, ale nebolo to to najlepšie, čo som od Smithovej čítala...

    OdpovědětVymazat