neděle 21. dubna 2013

(RC review) Román prázdné rakve - Zrada

Autor: Gregg Olsen
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 280
Díl: druhý
Rok vydání: 2013
Hodnocení obálky: 5/5


Stalo se to velice rychle, jak už to u tak strašných věcí bývá. K Olivii se přiblížila čepel nože a zapíchla se jí do hrdla. Prudce a zuřivě. A jen vrah mohl vnímat ironii jejích posledních slov: Teče mi krev

Když na večírku kdosi ubodá Olivii Grantovou, studentku, která přijela na výměnný pobyt, obvinění se městečkem Port Gamble šíří rychleji než nejpopulárnější zprávy na Twitteru. Skoro všichni ukazují prstem na Briannu, již mnozí pokládají za falešnici a jejího přítele Drewa. Čisté svědomí však nemá ani Beth Leeová, samotářka, u níž Olivia bydlela. Bethiny nejlepší přítelkyně Hayley a Taylor Ryanovy se pokusí její jméno očistit, přitom však objeví hustou pavučinu šokujících tajemství.


Máte rádi thrillery inspirované skutečnou událostí? A taky trochu záhad? Tak série Román prázdné rakve je přímo pro Vás. Začalo to Závistí, která byla skvělá, a pokračovalo Zradou, která je ještě víc skvělá, úplně úžasná. Určitě byste měli dát této sérii šanci, protože je vážně skvělá a nezklame. A hlavně fanoušci thrillerů a příběhu, inspirovaných skutečnou událostí si přijdou rozhodně na své. 

Gregg Olsen, autor, který většinu čtenářů zaujal a hlavně překvapil, knihou Zrada, která byla inspirována pravdivým příběhem internetové šikany Megan Meierové. Závist byla autorovým prvním románem pro mladé a pokračoval dalším dílem a to právě Zradou, která byla inspirovaná skutečným případem Amandy Knoxové. Tenhle spisovatel je prostě spisovatel s velkým S, který dokáže vytvořit tak skvělý příběh, který Vás chytne a pustí až na konci. Gregg Olsen je nejlépe prodávaný a cenami ověnčený autor New York Times a USA Today, který napsal osm románů a osm knih literatury faktu, kterých se prodalo více než jeden a půl miliónů výtisků.

Olivia Grantová přijela na výměnný pobyt z Británie do Port Gamble, ale moc si ho neužila. Na jednom velkém večírku jí někdo ubodal a všichni si ukazují prstem na pořadatelku večírku Briannu a jejího přítele Drewa, kteří se nechovají po smrti nějak moc zdrcení. Ale co Beth, kamarádka, u které Olivie bydlela, ale v den večírku se hodně pohádaly? Není za tím náhodou ona? Dvojčata Hayley a Taylor, které jsou Bethiny nejlepší kamarádky tomu ale nevěří a její jméno se snaží očistit. Při tom však objevují hodně tajemství jak Brianny a dalších, tak taky jejich matky, která před celou rodinou něco skrývá a nechce říct co. Zjistí to? A zjistí také vraha ubohé Olivie, než zemře někdo další? To zjistíte ve velice napínavé a zajímavé knížce od Gregga Olsena.

Hlavními postavami celé této série jsou dvojčata Hayley a Taylor, které mají takovou zvláštní "schopnost" a to, že vidí nebo nějakým způsobem cítí, když se něco stane. Ale pak jsou pro příběh vždy důležité i ostatní postavy, v tomto případě Brianna a Beth. Obě měly s Olivii něco společného. Byly její kamarádky. Ale byly to opravdové kamarádky, nebo jí vážně jedna z nich zabila? No uvidíte. Postavy vykreslil zase autor úplně skvěle, od něj se nic jiného ani nedalo očekávat.

Na tuto knihu jsem čekal celou dobu od přečtení prvního dílu, který se mi vážně moc líbil. A tohle mě vůbec nezklamalo. Bylo to ještě lepší než první díl. Celý příběh byl ještě zajímavější a tajemnější. Musím říct, že autor se dokáže vždy inspirovat tak zajímavým a tragickým příběhem, že to ani není možné, že dokáže napsat tak dobrou knihu. Těším se, co si připraví pro další díl, snad to bude taky tak dobré. Překlad knihy byl taky povedený, nějakých chyb jsem si tam nevšiml. Kniha se četla hodně rychle, takže jsem jí měl přečtenou za jeden víkend, ale delší dobu trvalo, než jsem napsal tuto recenzi. Obálka knihy je taky hezká, znázorňuje vlastně Olivii. Obálka se mi taky líbí víc než u prvního dílu.

Celkově knihu doporučuji všem. Samozřejmě hlavně těm, co mají rádi thrillery a knihy inspirované skutečnou událostí, ale i těm, kteří mají rádi takové trochu mystery příběhy. Prostě v téhle knize se najde od každého trochu. Je sice trochu větší, ale spíš celkově velké knihou a ne tloušťkou, protože má takovým průměrných 280 stran. Musím říct, že přečtením této knihy podle mě neuděláte chybu.


Její výkřik, třebaže hlasitý, zanikl ve zvucích hudby a zemí. Pokud by někdo její přidušené volání přece jen zaslechl, mohl si ho splést s vyděšenou dívkou s falešnými prsy na obrovské plazmové obrazovce v obývacím pokoji, kde se bavila polovina hostů. Ovšem na Olivii Grantové nebo jejím strachu, který ji obklopil, nebylo nic falešného. Upravenými nehty si sáhla na  břicho.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde.
Obrázky byly použity ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

3 komentáře:

  1. Ah, to mně se kniha moc nelíbila, dala jsem jí 2 hvězdičky, přišlo mi to, že tam servíloval čtenářům všechno pod nos... představovala jsem si to lepší =)

    OdpovědětVymazat
  2. Tu bych si chtěla přečíst, ale než se k ní dostanu.. :(

    OdpovědětVymazat
  3. celkom sa mi pozdáva, uvidíme či si na to nájdem čas ... :/

    OdpovědětVymazat