úterý 9. října 2012

(RC review) Les rukou a zubů

Autorka: Carrie Ryanová
Nakladatelství: Mladá Fronta
Počet stran: 320
Díl: první
Rok vydání: 2011
Hodnocení obálky: 5/5

Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese zubů a rukou - žijí Nezasvěcení,kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise. Pak ale Nezasvěcení proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa.Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a Nezasvěcené, do světa, který tam venku přece musí někde být.

Mary žije v uzavřené vesnici, kterou řídí Sesterstvo. Mají zde pravidla, která nesmí porušit, jinak je čeká trest. Za plotem v Lese rukou a zubů žijí totiž nečístí, kteří svým kousnutím promění člověka v zombie. Mary je zamilovaná do Travise, ale Sesterstvo jí určí za manžela Travisova bratra Harryho, protože Travise určili Cass, nejlepší kamarádce od Mary. Nečistí ale proniknou do vesnice a všichni se chtějí zachránit, tak Mary, Travis, Harry, Cass a Maryin bratr Jed s manželkou prchají z vesnice, za brány, do zapovězeného lesa. Mary se touží dostat k vysněnému oceánu o kterém jí říkala matka, ale nikdo jí nevěří. Všichni ji však poslechnou, protože na tomhle místě už nechtějí zůstat. A jak to všechno dopadne? Dostane se Mary k oceánu? To vše se dozvíte v téhle výborné knize od Carrie Ryanové.

Hlavní postavou je Mary, která žije jen se svou matkou, protože se bratr odstěhoval a žije se svou manželkou Beth, a jejich otec patří mezi nečisté, protože ho pokousali. Jednoho dne se ale Maryina matka přiblíží k plotu, a nečistí ji pokoušou. Protože Jed není doma, tak se Mary musí rozhodnout, jestli chce dát matku k nečistým, nebo jí zabít. Mary ale matce vyhoví, a pošle jí za svým otcem do Lesa rukou a zubů. Druhou důležitou postavou je Travis. Mary je do něj zamilovaná, a když po smrti své matky bude chvíli u Sesterstva, tak pořád chodí za Travisem, protože měl vážné zranění, a Mary s ním chce trávit čas. Pak tady byl Travisův bratr Harry, Maryin snoubenec, který chtěl Mary už hodně dlouho. Postav zde bylo hodně, byly dobře popsány a celkově se autorce povedly.

Knížka mě mile překvapila. Moc jsem od ní neočekával, protože když jsem zjistil, že je to o zombie, ale zase, že je to dystopie, tak jsem nevěděl co si o tom myslet. Až když jsem se do knihy začetl, věděl jsem, že nebude hodnocena méně než 4 hvězdičkami, a měl jsem pravdu. Kniha mě zaujala, měla skvělý děj, byla promyšlená, zajímavá, prostě dobrá. Každá stránka byla ozdobena ornamentem dole, ale když byl začátek nové kapitoly, tak skoro po celé stránce. V knize byla i taková ta "zabudovaná záložka" což se mi na Lesu rukou a zubů líbilo, protože to většinou u knih nebývá. Celkově byl příběh vážně dobrý, v překladu jsem si nevšiml nějak moc gramatických chyb. A závěr? Ten se mi hodně líbil. Autorka vážně překvapila. Už se moc těším na druhý díl s názvem Vlny zmítané smrtí, a doporučil bych jí hlavně těm, které baví dystopie a/nebo trochu akčnější temné knížky.

Po několika krocích ho uslyším. „Mary, prosím.‘‘ Jako ztracené dítě. „Prosím tě, je mi to líto. Je mi to moc líto.‘‘ To už vzlyká jako malý kluk, se kterým jsem vyrůstala. Zastavím se, ale neotočím. „Nemůžu o ni přijít,‘‘ řekne. „Kdybys někdy byla zamilovaná, tak bys to pochopila."

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Mladá Fronta za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde, nebo přímo u nakladatele, a to zde.
Obrázky ze stránky Google.
Ukázka bylo použita z knihy.

4 komentáře:

  1. Druhý díl si určité přečti. :) Je super, nekteří říkají že i lepší než první. Já teď dychtivé čekám na třetí díl, doufám že u nás vyjde. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu jsem měla půjčenou z knihovny, ale moc mě nebavila, upřímně myslím, že jsem ji ani nedočetla ... očekávala jsem něco víc :)
    Jinak myslím, že na tuto knihu vyšel druhý a možná i třetí díl ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížka je super,jak první tak druhý díl. Ale mě se víc líbil tento první :). Jinak rozhodně si ho přečti :)...Je pěkný,já se už nemůžu dočkat třetí :)

    OdpovědětVymazat