čtvrtek 24. května 2012

(RC review) Upíří deníky - Zoufalství

Autorka: L. J. Smith
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 312
Rok vydání: 2012
Díl: desátý
Hodnocení obálky: 4/5
Hodnocení knížky: 4/5


Stefan a Elena se vydávají zachránit svou kamarádku Bonnii do Temné dimenze. V městečku zanechávají Matta, Meredith a paní Flowersovou, aby jej chránili před nebezpečnými silami, které se ho zmocňují čím dál více. Děti jedno po druhém podléhají malachům. Ale Matt a Meredith brzy pochopí, že zdroj zla je mnohem hrozivější – a mnohem bližší – než si mysleli…


Elena se Stefanem, Meredith a paní Flowersovou musí pomoct Mattovi u soudu a dokázat že Caroline nikdy neublížil. Nakonec se jim to podaří, a podaří se jim chytit i Šiničiho s Misao,, kteří nakonec ale na ně pošlou malachy a jiné nestvůry že budou muset pomocí jejich dvou klíčů na přesun které jim stihli vzít rychle uprchnout. Elena se Stefanem se vydají do Temné dimenze kde je Bonnie a Damon, a Matt, Meradith a paní Flowersová musí chránit město před silami které se zmocňují dětí a chtějí ovládnout město. Ale jak Meredith s Mattem brzy zjistí, Šiniči a Misao nemusí vůbec být velkou hrozbou. Kdo? Zachrání nakonec město? A podaří se jim přivést Bonnie a Damona zpátky? Odpovědi na tyto otázky naleznete v knížce.

Hlavní postavou je Elena, která se v této části moc nevyvíjela. Bonnie nebyla hlavní, ale byla docela důležitá, protože v minulém díle zjistila informace o Sedmi pokladech kitsune, které by jim mohli pomoct zachránit město před mocnými silami, a vrátit ho do pořádku. Damon už je delší dobou znovu upírem a zato je velice rád, protože nechtěl být jen obyčejný člověk kterým chtěl být Stefan, kterému se to ale nepodařilo kvůli Damonově chamtivosti. V tomto díle se ani nedozvídáme skoro nic nového o postavách, protože příběh se blíží ke konci, tak se to postupně uzavírá. V posledních částech dala autorka prostor také jiným postavám, jako například paní Flowersové.


Kniha mě velice překvapila, a to docela mile. Moc jsem od ní neočekával, protože po tolika dílech jsem si toho moc už nemyslel jak by to pokračovalo, ale kniha se mi líbila asi nejvíce z těch posledních knih. Asi každý si myslel že už je po tomto 10 dílu konec, ale jak jsme se před nedávnem dozvěděli, v zahraničí vychází další 3 díly, které už ale nepíše autorka, ale někdo jiný, kdo píše jen pod jejím jménem. Knihy u nás také vyjdou jak už jsem psal v jednom článku na blogu. Je napsáno že budou rozděleny zase na dvě, takže dohromady dalších 6 dílů, ale byl bych radši za vydání v celku a nerozdělování na dvě části jednu knihu. Tento díl byl zajímavý a bavil mě víc než předchozí díly. I když autorka tu akčnost trochu odbyla když byla nějaká akční scéna, tak i tak mi to nevadilo. Líbily se mi scény v Temné dimenzi kterých tam bylo docela hodně, protože autorka střídala dění ve Fell’s Church s děním v Temné dimenzi, což udělalo knihu lepší. Zaujali mě také některá zjištění která jsem vůbec nečekal a hodně mě překvapila. Knihu hodnotím 4 hvězdičkami které si kniha zaslouží, a počkám si na další díl (v pořadí už 11) který by měl vyjít 13. října 2012. Doporučil bych vám jí na takové oddychové čtení.


V USA skončila 3. série The Vampire Diaries které jsou na motivy knih, a u nás začínají na Nově vysílat první sérii s dabingem od 31.5. 2012 od 15:30.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit zde.


2 komentáře:

  1. milujem tu knihu :) skoda ze je to posladna kniha od nej, ked 11 je uz od niekoho ineho (co spozna kazdy hned, akurat ju citam)

    OdpovědětVymazat
  2. 10 díl? :D už? :D a jéjé :D já jsem četla asi jenom první 3,4? :D

    btw. moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat