úterý 8. května 2012

(RC review) Kronika Cartera Kanea - Rudá pyramida

Autor: Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 408
Rok vydání: 2012
Díl: první
Hodnocení obálky: 5/5
Hodnocení knížky: 4/5

První díl nové trilogie Ricka Riordana (autora Percyho Jacksona)!
Myslíte si, že je nějaký med nechodit do školy, věčně létat po celém světě, vozit s sebou jenom to, co se vejde do jednoho kufříku, a nemít žádný pořádný domov? Tak to budete koukat!
Už šest let cestuje Carter Kane z místa na místo se svým otcem, věhlasným egyptologem. Pořádně nezná ani vlastní sestru Sadie, která žije s prarodiči v Londýně. Děti se smějí setkat jen dvakrát do roka a tentokrát pro ně otec ještě ke všemu vymyslí nudnou prohlídku Britského muzea. Jenže pozor - egyptští bohové se probouzejí! Začínají nejděsivější Vánoce, jaké kdy Carter a Sadie zažili… Od toho dne se život čtrnáctiletého Cartera a dvanáctileté Sadie obrátí naruby. Sourozenci Kaneovi zjistí děsivou pravdu o své rodině a poznají tajemné egyptské bohy mnohem líp než z otcových výkladů a exponátů v muzeích.
Objevte zblízka starověký Egypt s jeho magií, dobrem i zlem a připojte se k dobrodružné výpravě sourozenců Kaneových!



Kniha vypráví o sourozencích Kaneových Carterovi a Sadie, kteří se vídají jen 2 krát do roka. Tentokrát se je jejich otec rozhodne vzít do Britského muzea, kde Carter se Sadie zjistí že chce jejich otec probudit boha mrtvých a poprosit ho o matku Cartera a Sadie která zemřela. Kouzlo se ale nepovede a Rossewodská deska se zničí a jejich otec probudí všech 5 mocných egyptských bohů a ještě k tomu je unesen jejich otec. Tím začíná pro Cartera a Sadie velké dobrodružství které je velice nebezpečné. Poznají svět tak jak ho nikdo nezná a odhalí pradávná tajemství.


Hlavními postavami jsou Carter a Sadie, kteří jsou sourozenci ale vídají se jen dvakrát do roka. Carter cestuje po světě se svým otcem který je známý archeolog, takže Carter nemá ani moc kamarádů, protože nikde nezůstanou dlouho. Sadie žije u své babičky a dědy v Londýně. Žije se svou kočkou Muffinem kterou jí daroval táta když jí musel opustit. Jak později zjistíme Muffin je bohyně koček jménem Bastet která byla začarovaná na kočku. Později poznáváme mnoho bohů a nestvůr tak jak v Percym Jacksonovi ale tentokrát to nejsou z řeckých bají ale z egyptských bají se kterými nemám moc velkou zkušenost.
Na tuto knihu jsem se velice těšil když jsem zjistil že jí napsal Rick Riordan. Ze začátku mi trvalo než jsem si zvykl na způsob jakým je kniha napsaná a to formou nahrávky, takže se střídá Carter a Sadie a to přesněji každý má vždy dvě kapitoly a pak je ten další. Ale déle mi trvalo to než jsem si zvykl na všechny ty egyptské bohy a nestvůry, protože jsem skoro žádného boha neznal, ale nakonec jsem si zvykl. Autor píše skvělé knihy a tato byla tak jak jeho knihy o Táboře polokrevných skvělá. Jsem rád že jí u nás nakladatelství Fragment vydalo a těším se na další díl. Dohromady myslím že díly by měly být 3. Na knize se mi taky líbilo že obsahovala i hieroglyfy. Tak jak v Percym, tak i tady jsou názvy kapitol které spíše prozradí co se v dané kapitole bude dít, ale zas tak moc mi to nevadilo. Bohové jsou v knize pojatí jinak než jak by jsme si mysleli. Nejvíce mě překvapil konec který jsem vůbec nečekal. Knihu hodnotím 4 hvězdičkami, protože mi na knize nic nevadilo, ale je to teprve první díl,  ale ty 4 hvězdičky si rozhodně zaslouží.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Obrázky ze stránky: http://kanechronicles.wikia.com

2 komentáře:

  1. to vyzerá skvele 8) raz sa k tomu snáď dostanem 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Súhlasím s tým, že si treba zvykať na spôsob rozprávania príbehu, ale v princípe je tá kniha čítaniahodná, dokonca aj pre vážnejšie typy. Ak pre nič iné, tak aspoň na zasmiatie sa :) Inak, dobré postrehy ;-)

    OdpovědětVymazat