sobota 24. listopadu 2012

Vánoce jsou zase tedy...aneb vaše tradice, dárky, pečení, atd.- Vánoční tradice

Tak a ode dneška startuje mnou vytvořený projekt Vánoce jsou zase tady...aneb vaše tradice, dárky, pečení, atd. o kterém si více můžete přečíst zde. Ale teď už k dnešnímu tématu a mému článku.

Vánoční tradice


Tak vánočních tradic je hodně, ale naše rodina je všechny neplní. Plníme jen takové ty základní. Celý den posloucháme koledy, na štědrovečerní večeři máme čočkovou polévku (taťka s mamkou rybí) a rybu s bramborovým salátem. Většinou máme kapra, ale někdy také amura. Po večeři se sestrami pouštíme prskavky, uklidíme a čekáme na Ježíška. Až si rozbalíme dárky u nás nahoře, tak jdeme dolů k babičce a dědovi, tam si taky rozbalíme dárky, chvilku posedíme u stolu a jdeme i s babičkou a dědou k nám, kde se díváme na vánoční pohádky, povídáme si, a jako vždy máme zmrzlinu (taková naše tradice každoroční).
 
Další den odpoledne jdeme k druhé babičce a dědovi, a po cestě zpátky se ještě stavujeme k prababičce a k pratetě, kde se nás sejde vždycky hodně, ale ne všichni, protože to bychom se tam ani nevešli (celkově nás je přes 60).

A mé vánoční kniho-filmové tradice? Tak každoročně na Vánoce čtu knihu s vánoční tématikou, moc jich ale neznám, takže čtu pořád jednu a tu samou :D A filmy? To u mě prostě vede Grinch a Jack Frost. Ale také třeba Vánoce naruby a Vánoční skřítek. Prostě vánočních filmů je hodně.

Jinak nějak moc tradice neplníme, jen třeba celý den čekáme na zlaté prasátko, pod talíř si vždy dáváme pro štěstí šupinu z kapra, pečeme vánoční cukroví (ale o tom až v článku o cukroví), atd. Prostě takové ty základní tradice jako všichni ostatní.

A nakonec ještě pár písniček pro vánoční náladu ;) Říkal jsem, že některé články budou kratší, protože se k něčemu nerozepíšu, ale některé budou možná delší, protože se rozepíšu, tak uvidíme ;)

Tahle písnička se mi hodně líbí a líbí se mi také to, za jakým účelem byla vytvořena. Byla totiž vytvořena pro ty lidi, kteří nevěří ;)

Bohužel mi tady nešel přidat videoklip, tak aspoň takto :)

A co vy? Jaké máte tradice? Pište do komentářů ;) A kdo napsal i článek na blog, tak pošlete odkaz do komentářů, ať si to mohou přečíst i ostatní ;)

4 komentáře:

  1. Ta zmrzlina je dobrá tradice a teď jsem si vzpomněla, že mi máme vlastně každý rok na Vánoce dort, kvůli manželovi a párkrát byl už zmrzlinový :-) Ale jinak jsi první koho znám, mimo nás, že jí na Štědrý den něco jiného než jen cukroví. Jinak naše tradice jsou tady http://sknizkouvruce.blogspot.cz/2012/11/vanoce-jsou-zase-tady-vanocni-tradice.html

    OdpovědětVymazat
  2. Vás je 60?! No to teda, to byste se fakt asi moc nevešli :D

    OdpovědětVymazat
  3. Páni Vás teda je :) Jinak to máte celkem podobné :) A tu první písničku miluji, ale nejde nikde stáhnout :) Jinak taky jsem přispěla http://bastera.blogspot.cz/2012/11/vanocni-tradice-vanoce-jsou-zase-tady.html

    OdpovědětVymazat
  4. Na vánoce je tradiční spíše hrachová než čočková polévka, ale hezky píšeš ;)A myslím si, že i vy máte hrachovou, že ses jen spletl ;)

    OdpovědětVymazat