středa 7. listopadu 2012

Série nekonečné jako sám vesmír

A máme tady další článek na téma. Tentokrát se budu zabývat YA sériemi a sériemi celkově - jestli je pro mě lepší dlouhá série nebo naopak krátká atd. Tak tedy jdeme na to.

Některé knižní série jsou dobré, jiné zase ne. Některé jsou moc dlouhé, některé zase moc krátké a vy byste chtěli další díly. Ale jsou třeba ty dlouhé série dobré nebo jde autorovi nebo nakladatelství jen o peníze? Vezměme si třeba skvělé série Harry Potter a Percy Jackson, u nich jsem rád, že mají tolik dílů, kolik mají, a patří mezi mé nejoblíbenější série. Rick Riordan si třeba poradil tak, že když píše sérii o Táboru polokrevných, plánuje vždy 5 dílů a víc ani ťuk, maximálně pokračuje v jiné sérii. Percyho jsem si hodně oblíbil a Bohové Olympu vypadají po prvním díle taky skvěle, takže už se těším na pokračování. Ale co třeba Upíří deníky od L. J. Smith? Ty mají mít dohromady u nás 16 dílů, což si myslím, že je až moc. Někteří se čtením skončili už u 5. dílu, někteří dřív, někteří později a někteří sérii pořád čtou. Já neříkám, že je série zas tak špatné, je to takové oddychové čtení a já plánuji přečíst všechny díly, ale myslím si, že už je to až moc dílů. Už jsou knihy docela o ničem, teď navíc vydávají knihy pod jménem L. J. Smith, které (10-16) vůbec nenapsala ona. Tady jde vidět, že jim jde jen o peníze (ale je to jen můj názor). To stejné Škola noci. Tu jsem sice nečetl a ani se nechystám, ale pořád přidávají a plánují další díly, myslím, že jich plánují dohromady 15, možná dokonce víc.

Existuje mnohem více takhle dlouhých sérií, v některých je kvalita skvělá u každého dílu, někdy ještě stoupá a někdy naopak klesá. Proto se řiďme heslem: Nezáleží na kvantitě, nýbrž na kvalitě. Já nemám rád moc dlouhé série, třeba těch 5 dílů u Percyho mi vůbec nevadilo, ani těch 7 dílů u Harryho, ale u některých sérií to autoři vážně přehání a série mají třeba 21 a více dílů.

Sérií je poslední dobou plno, když do nich počítáme i trilogie, tetralogie, pentalogie nebo nevím co ještě. Já mám série rád trochu víc než "jednotnou" knihu, která už nemá pokračování, ale zase záleží jaká je kniha nebo jaká je série.

A jaký názor na série máte vy? Vaše nejoblíbenější série je? Pište do komentářů ;)

6 komentářů:

  1. Je to hodně o autorovi. U některých jde poznat, že i když má série třeba 7 dílů, pořád je co nového číst, neopakují se a knihy mají "šťávu". Na druhou stranu, peníze jsou dneska hodně silné lákadlo a tak někteří autoři (dovolím si jim říkat komerční) chrlí jeden díl nudného čtení za druhým. Některým to vychází, protože žijí slávou z úspěchu prvního dílu a než to ostatním dojde, tak mají vyděláno, jiní se ztratí v propadlišti dějin. Pak je tu ještě jeden příklad, kdy si čtenář přečte první dva díly a pak, i když ho to už nebaví, to chce nějakým způsobem "doklepat". To je můj názor na obsáhlé knižní série. Jinak pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, a musím říct, že máš pravdu :)) Třeba všechny knihy od Ricka Riodana tu "šťávu" mají, ale třeba Upíří deníky od L. J. Smith moc ne :/

      Vymazat
  2. Jednoznačne ma nikdy neomrzí Harry Potter 8)
    Ale pri mojich obľúbených sériách, ktoré sú len trilógiami som vždy smutná...napríklad také Hex Hall alebo Paranormálové - to sú pre mňa veľmi obľúbené série a dokonca by som sa nebránila ani nejakej spin-of sérii z Twilightu 8) k by to nebolo príliš presladené 8P
    Školu noci sa chystám čítať a aspoň 1. časť z Upírskych denníkov tiež, ale neviem či ma to chytí...
    Mám radšej také trilógie alebo 2-dielne ságy. Pri 1-dielnych síce ušetrím 8P ale niekedy je príbeh tak dobrý, že som smutná, že to nemá pokračovanie.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám na to úplně stejný názor :) Některé série jsou skvělé, třeba jako Harry Potter, ale přesně jak ty zmiňuješ, mě se nelíbil ani první díl Školy noci, natožpak abych četla dalších 20 bo kolik :D Peníze jsou holt všechno, a je vážně škoda, že je to na úkor čtenářů, protože přiznejte se, kdo nechce mít doma celou sérii, i když se mu ty ostatní díly třeba až tak nelíbí :) Nevadí mi dvou až třídílné série, ale nejraději mám prostě hezky všechno v jedné knize :)

    OdpovědětVymazat
  4. A můžu se Tě na něco zeptat? Ty bannery na oblíbené knižní série jsi někde převzal nebo sis robil sám, já jen, abych je "někomu" nesebrala, ale ráda bych si je půjčila :) Děkuji za odpověď, nejlépe prosím na blog nebo na to zapomenu :D http://bastera.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. 100% suhlasim s Upirskymi dennikmi, milujem tu seriu, ale je toho uz privela... ale podla mna nerobis dobre so Skolou noci, ta seria je genialna, hoci tiez nekonecna....

    OdpovědětVymazat