úterý 27. listopadu 2012

(RC review) Bílý kůň

Autorka: Alex Adams
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 304
Díl: první
Rok vydání: 2012
Hodnocení obálky: 5/5

Třicetiletá Zoe dobrovolně strávila posledních pět let v jakési osobní bublině – po tragické smrti manžela se pohybuje jen mezi svým prázdným bytem a výzkumným ústavem, kde pracuje jako uklízečka. Šeď plynoucích dní ji neubíjí, naopak jí pomáhá nalézt vnitřní klid, aby se mohla rozhodnout, co se svým životem provede dál. A pak se najednou všechno změní.
Lidé v jejím okolí začnou umírat na záhadný virus, pojmenovaný Bílý kůň. Smrtící nákaza se lavinovitě šíří po celém světě a během několika měsíců se lidstvo ocitá na pokraji vyhynutí. Přežije jen hrstka imunních jedinců, a někteří z nich jako by pozbyli veškeré lidství. Vypuká válka a apokalypsu dovrší ničivé zvraty počasí.
Možná Zoe dříve považovala holý život za jedinou jistotu, kterou ještě má. To už teď ale neplatí. Odkázána pouze sama na sebe putuje postapokalyptickým světem a snaží se přežít. Nebezpečí číhá na každém kroku, neboť z lidské podstaty už zbylo jen velmi málo. Zoe dál míří k jedinému místu, které by jí mohlo poskytnout potřebnou ochranu – nejen kvůli sobě, ale i kvůli tajemství, které nese s sebou…



Zoe po smrti manžela žije uzavřená ve svém bytě a výzkumném ústavu, kde pracuje jako uklízečka. Jednoho dne najde v bytě zavřenou nádobu o níž neví, jak se tam dostala, ale protože o ní chce někomu říct (ale nechce prozradit její existenci), jde za lékařem, že se jí o nádobě zdá. Lidé v jejím okolí začnou umírat a po několika měsících už je lidstvo skoro na pokraji vyhynutí. Virus je pojmenován Bílý kůň a přežili jen imunní jedinci. Zoe je mezi nimi, ale aby se zachránila, musí putovat a snažit se přežít. Jak to všechno dopadne? To se dozvíte v úžasné knize Bílý kůň od Alex Adams.

Postavy byly skvělé, hlavní hrdinku Zoe jsem si hodně oblíbil, protože byla propracovanou postavou. Na to, že byla hlavní hrdinkou, jsme se o ní dozvěděli více, než v jiných knihách o jiných hrdinech, kde se téměř celou knihu o hlavní postavě nedozvíme skoro nic. Taky měla docela těžký život. Zemřel jí manžel, žila v jakési osobní bublině, protože určité věci nechtěla s nikým řešit. Některé postavy dopadly špatně, ale tak už to v takovém postapokalyptickém světě a knize prostě bývá. Chválím autorku za postavy, má tím u mě veliké plus.

Kniha už mě zaujala před vydáním, protože obálka i anotace vypadají skvěle. A neudělal jsem chybu. Podobnou knihu jsem snad ani nečetl, ale mělo to něco do sebe. Kniha byla rozdělena na kapitoly tak jako každá jiná, ale v kapitolách byly části TEHDY a TEĎ, na které jsem si ze začátku nemohl zvyknout, ale pak jsem si už zvykl a pak příběhy zapadaly do sebe. Tím má autorka další plus. Kniha byla zajímavá, čtivá, dech beroucí, takže jsem obracel stránku za stránkou, až jsem se dostal na konec. Na přebalu knihy jsme také zjistili pár informací o autorce Alex Adams, kterou jsem do této doby vůbec neznal. Také jsme se dozvěděli, že příští rok se můžeme těšit u Domina na pokračování a to Rudého koně a mohli jsme si přečíst i první kapitolu. Už se moc těším jaké to bude. Knihu vám určitě doporučuji, protože je to vážně skvělý kousek. Nejvíce těm, kteří čtou post-apokalyptické knihy.

Po dlouhé době jsme se pořádně najedli. Koza je tuhá, šlachovitá, vysušená, ale je mi to jedno. Kdykoliv mi do krku sklouzne teplé sousto, představuji si, že sedím ve vyhlášené restauraci a pochutnávám si na steaku. Poblíž trpělivě vyčkává číšník připravený dolít mi skleničku.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde.
Obrázky byly použity ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

7 komentářů:

  1. Táto kniha ma veľmi neláka, netuším prečo, niečo ma od nej odrádza, čítala som nejaké aj zápornejšie recenzie, takže nie je to niečo, po čo by som hneď bežala.

    OdpovědětVymazat
  2. no vidíš... recenze je opravdu skvělá! :)

    PS: děkuj mi za to, že jsem tě donutila číst Váňu :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knížku jsem si chtěla asi na pět minut přečíst (obálka!! ♥), pak jsem si ale přečetla anotaci, nějaký další info a řekla si, že je to na mě moc depkoidní ;D Moc na tohle nejsem. Každopádně, vypadá zajímavě :))

    OdpovědětVymazat
  4. Obálka mě teda moc nenadchla, ale jak se říká, neseď knihu podle obalu:) Recenze zní opravdu zajímavě..ok..a je přidána do sezame Knihy,které si musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  5. Obálka mi připadá taková záhadná. Takovou jsem nikdy neviděla a nevím jestli by mě během čtení naprosto uchvátila.. Mě uchvátí všechny knížky až na některé výjimky. Mám ráda propracované hlavní postavy a to je v mála knih, které jsem četla. Ale po tvé recenzi k tou mám zase jiný pohled. Určitě je celý příběh zajímavý.. Z toho vyplývá že si ji nejspíš přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Na knížku jsem četla spoustu - výborných - recenzí. Uvažuji, že si ji koupím :D ale nevím, jestli se mi téma nebo spíš žánr bude líbit ... vidím to spíš na knihovnu :D ... knížka je určitě zajímavá a recenze moc pěkná :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Na knihu jsem narazila náhodou v obchodě a koupila ji, aniž bych předtím četla nějaké recenze :). Mám ráda tento žánr a byla jsem zvědavá, jak se s tím autorka popere - přeci jen, v dnešní době to už není nijak originální námět. Ale jo, mutace, myšlení Zoe, snaha zachovat si lidskost v porovnání s tím, jak se chovají ostatní - to všechno pro mě pracovalo perfektně a ve výsledku jsem knihu přelouskala za jeden den :). Taktéž se mi líbil konec, jelikož klasický happy end by mi tam asi moc neseděl.

    OdpovědětVymazat