úterý 20. listopadu 2012

(RC review) Ahoj z nebe

Autorka: Laurie Frankelová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 304
Rok vydání: 2012
Hodnocení obálky: 4/5

Román 21. století – o lásce až za hrob
Sam Elling vymyslí algoritmus, s jehož pomocí vám počítač naprosto neomylně najde vhodného partnera. Mysleli byste, že se za to dočká mimořádné prémie? Kdepak! Sam za to dostane výpověď – ukáže se totiž, že jeho program je tak geniální, že páry, které se díky němu seznámili, se nerozcházejí – a firma tak přichází o klienty. 
Sam se díky svému programu seznámí s Meredith a když jeho milované zemře babička, s níž se nestačila rozloučit, vymyslí pro ni algoritmus, s jehož pomocí může s babičkou dál chatovat, e-mailovat skypovat… Ukazuje se, že jeho nový program je zlatý důl… Přinese však vítězství nad smrtí lidem opravdu  štěstí?
Strhující příběh o hloubce lidských citů, o přátelství a lásce, ale i o smutku, loučení a naději.

Sam Elling pracuje jako softwarový inženýr ve velké firmě. Firma hlavně vydělává na jejich seznamovacím programu, protože většinou ten program vybere ke člověku partnera, který se k němu nehodí, a lidé hledají dál a dál, dokud nenajdou toho pravého. Jednoho dne ale Sam vymyslí program, který dává lidi dohromady a vztahy vydrží napořád. Díky tomuto programu pozná také Meredith. Ale z práce ho vyhodí, protože jim to ničí tržby. Meredith náhle ale zemře babička, a Sam je z toho tak smutný jako Meredith, tak vymyslí program, s jehož pomocí si může Meredith se svou babičkou psát, posílat e-maily, atd. Ale přinese jim to štěstí a nebo jen smůlu? To se dozvíte v tomhle příběhu, který stojí za přečtení.

Hlavní postavou této knihy je Sam. Pracuje v softwarové firmě, kde pracuje také Meredith, dívka, kterou pozná díky jeho algoritmusu. Je to obyčejný nezadaný dospělý muž, který má ale zálibu v počítačích a programování. Meredith je obyčejná holka, která je velkou fanynkou baseballu, tak jako její babička Livvie, která už ale bohužel zemřela. Také ráda sbírá modely letadel, kterých už má snad nepočítaně. Postavy byly v knize popsány dobře, autorka si na nich dala záležet a nepopsala je jen tak rychle, že bychom o nich skoro nic nevěděli, ale tak jak bych si to představoval.¨

Kniha mě velice zaujala už před vydáním a to tím, že je to úplně něco jiného než obvykle čtu. A musím říct, že po dlouhé době zadní strana knihy nelže tím, že je to strhující román, protože to tak vážně bylo. Ze začátku se to četlo pomalu, protože mě to tak hodně nezaujalo, ale pak mě to začalo bavit, a četlo se to docela dobře i rychle. Obálka sice není originální, ale líbí se mi. Písmo v názvu je takové obyčejné, ale kdo se podívá pozorněji, tak na kraji obálky může vidět světle lesknoucí se zavináč (@). Je to sice docela jiný námět knihy než obvykle čtu, ale člověk by měl v životě zkusit všechno, takže si určitě někdy ještě podobnou knihu přečtu. Doporučil bych jí hlavně těm, kteří mají rádi romantické, ale také někdy smutné příběhy. A hlavně těm, kteří čtou rádi o přátelství, lásce, naději, loučení, smutku a také lidských citech.

Samův otec měl oblíbenou historku o počátečním experimentu s počítačovým programem, kterému se říkalo ELIZA a vyvinuli ho na MIT v šedesátých letech k terapeutickým účelům. Program měl „vyslechnout‘‘ potíže uživatele a pak mu klást klasické dotazy jako psychoterapeut.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde.
Obrázky byly použity ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

4 komentáře:

  1. Vyzerá to naozaj skvelo...

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu si chci už delší dobu přečíst, popravdě řečeno, jsem si ale nepřečetla anotaci (poslední dobou ji nečtu vůbec), takže až teď se přibližně dozvídám o čem to je. A obzvlášť JAKÉ to je. Já věděla, že mě neuchvátila jen tak pro nic za nic.

    OdpovědětVymazat
  3. To znie super. Veľmi som tejto knihe nevenovala pozornosť, ale pravdou je, že som si ani anotáciu niky neprečítala 8D Takže z recenzie to vyzerá na skutočne dobrý príbeh. Toto by som si teda rada prečítala.
    Pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  4. Četla jsem a mega mě to zaujalo, bylo to super :)

    OdpovědětVymazat