pondělí 5. ledna 2015

RC review - Škola dobra a zla

Autor: Soman Chainani
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 416
Díl: první
Hodnocení obálky: 5/5

Věříte pohádkám? 
Sofie čekala celý život na to, až ji unesou…
Ptáte se kam? Do pohádky. Do Školy dobra, kde se z ní stane princezna, najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Sofie a její kamarádka Agáta totiž pochází z Gavaldonu, městečka, kde se každé čtyři roky ztratí dvě děti. Má se za to, že je unáší Školník právě do Školy dobra a zla. Zde se z nich pak podle předurčení stanou kladné nebo záporné pohádkové postavy. Všechny děti se únosu bojí, jen Sofie tiše doufá, že právě z ní se stane krásná princezna. Ale co když se Školník splete a umístí ji do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí?
Se Sofií a Agátou poznáte, jak je nebezpečné věřit pohádkám, které vás vtáhnou do děje a nebudou chtít pustit zpět.



Máte rádi pohádky? Vadí vám, že jsou pořád ale skoro stejné? V tomto případě teda ne. Soman Chainani vytvořil skvělý příběh o pohádkových školách dobra a zla, které v žádné pohádce nejsou. No odkud se berou krásné princezny a zlé čarodějnice? To se dozvíte v této knize. A není to kniha jen pro děti, bude bavit každého.


Každé čtyři roky se v městečku Gavaldonu ztratí dvě děti. Jedno hodné a krásné a to druhé zlé a ošklivé. Dlouhou dobu se obyvatele snažili zjistit kdo a kde děti unáší, a nakonec zjistili, že se jedná o Školníka, který děti odnáší do Školy dobra a do Školy zla. Všechny děti se bojí, aby neunesl letos je, kromě Sofie, krásné a "hodné" holky, která se chce stát princeznou a touží, aby jí Školník unesl s její kamarádkou Agátou, která je podle Sofie ošklivá a zlá. A nakonec se tak taky stane. Ale Školník si děvčata splete a dá je do jiných škol. Co si počnou? Jak to hlavně Sofie zvládne? To se dozvíte v této pohádkové knize od Somana Chainaniho.

Hlavní postavy byly dvě a to Sofie a Agáta. Hned musím říct, že jsem si oblíbil Agátu, ale Sofie mě často štvala svým chováním. Sofie je totiž docela namyšlená, protože jí jde jen o svůj vzhled, její vlasy a potřebuje svého dokonalého prince. Za to Agáta je úplně jiná. Nejde jí o svůj vzhled, má ráda černou, s nikým se nebaví a možná i proto si o ní myslí Sofii a ostatní, že je divná, zlá a takové podobné věci. Sofie se s ní baví jen proto, aby si Školník vybral je a ona se mohla stát princeznou. Nebo ne? Bere jí Sofie jako opravdovou kamarádku? Autor vytvořil skvělé postavy a to jak ty hlavní, tak i ty vedlejší. A že jich tam je opravdu dost. Líbilo se mi, že tam bylo hlavně dost pohádkových postav.

Nádherné! Miluju pohádky, ne jen kvůli šťastným koncům, které nemusí vždy být, ale hlavně proto, že to je taková vzpomínka na dětství, kdy jsem si četl asi jenom pohádky. A tahle "pohádka" byla prostě skvělá. Dobře vymyšlený i propracovaný příběh, který byl vtipný, napínavý, dobrodružný, občas i tajemný, prostě takový, jaký si u pohádek představuji. Když jsem viděl jak je kniha široká, tak jsem si myslel, že jí budu číst dlouho, ale opak je pravdou, protože jsem se do knihy začetl a neuměl jsem přestat číst. Příběh mě úplně pohltil. A konec knihy je úplně skvělý.

Líbilo se mi také prostředí, kde se kniha odehrávala. Jde vidět, že si autor pohrál nejen s příběhem a postavami, ale také s tím prostředím. A taky nesmím zapomenout na krásné ilustrace na začátku každé kapitoly, které nakreslil Iacopo Bruno a musím říct, že se mu vážně povedly. Ilustrace jsou taky jednou věcí, které by měly v pohádkových knihách pro děti být. A myslím, že o obálce ani nemusím mluvit, sami vidíte jak vypadá skvěle. A na živo je ještě lepší a hezčí. Už se těším na druhý díl, který ponese název Škola dobra a zla - Svět bez princů a podle všeho by měl vyjít v únoru tohoto roku. Celkově hodnotím knihu velmi kladně, protože se jedná o jednu z nejlepších pohádkových knih co jsem kdy četl a rozhodně o velmi dobrou knihu všeobecně. Doporučil bych jí úplně každému, protože přečtením této knihy neuděláte vůbec žádnou chybu.

Sofie čekala celý život na to, až ji unesou. Ale dnes v noci se i jiné děti v Gavaldonu vrtěly ne klidně v postelích. Kdyby si je odnesl Školník, už nikdy by se nevrátily. Nikdy by nežily jako ostatní a ani rodinu by už nespatřily. Dnes v noci se jim zdálo, že je rudooký zloděj se zvířecím tělem vyrve z prostěradel a utlumí jejich výkřiky.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde.
Ukázka byla použita z knihy.
Obrázky byly použity ze stránky Google.

4 komentáře:

  1. Knihu som ešte nečítal, ale chystám sa :)) Inak, veľmi pekne píšeš recenzie :))

    OdpovědětVymazat
  2. Mě osobně by taková kniha nezaujala :-(
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Podle obálky bych si knížku nevybrala, působí až příliš dětsky. Podle recenze už ale ano, vypadá to jako něco, co by mi padlo do noty. :3

    OdpovědětVymazat
  4. Kúpila som si na Vianoce a veľmi sa na to už teším 8)

    OdpovědětVymazat