pondělí 29. prosince 2014

RC review - Dash & Lily: Kniha přání

Autoři: Rachel Cohnová, David Levithan
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 276
Rok vydání: 2014
Hodnocení obálky: 5/5


„Nechala jsem ti tu pár nápověd a vodítek.
Jestli chceš, otoč stranu.
Jestli ne, vrať knihu prosím zpátky do poličky.“

Takhle začíná nová knížka od bestsellerového autora Davida Levithana a Rachel Cohnové. Lily zanechala chvíli před Vánoci červený zápisník plný výzev na poličce svého oblíbeného knihkupectví a čeká, až někdo přijme nabídku ke hře. Ale je Dash ten pravý? Nebo je jejich osudem vzájemně sdílet svoje sny a touhy jen na stránkách deníku, který na střídačku schovávají po celém vánočním New Yorku? Můžou se ve skutečnosti setkat, bude to fungovat? Bude červený zápisník jejich knihou přání? Nebo se k sobě vlastně ani trošku nehodí?



Vždy jste si chtěli přečíst knihu s vánoční tématikou, ale nikdy jste nenarazili na jinou než nějakou s pohádkami? Tak to jsme na tom byli stejně. Ale teď už to není pravdou. Dash a Lily je skvělou vánoční knížkou, kterou si prostě musíte přečíst!

Lily zůstává na Vánoce doma jen se svým bratrem, který se jí chce co nejdřív zbavit, aby měl od ní klid, tak jí vymyslí menší vánoční hru, aby si našla kluka, který se k ní bude hodit. Vezme jeden ze svých červených deníků, napíše do něj vzkaz a úkol a uloží ho do místního antikvariátu, dokud na něj nenarazí Dash a začne plnit úkoly co budou v knize a přitom zadávat Lily taky úkoly. Ale dojde někdy k jejich setkání? A budou si souzeni, nebo mezi nimi nikdy nic nebude? To se dozvíte v této vánoční knize od Rachel Cohnové a Davida Levithana.

Dash nesnáší Vánoce a tráví je bez rodičů, kteří jsou rozvedení a myslí si, že Dash tráví Vánoce u toho druhého, tak jak si to Dash naplánoval. A Lily zase Vánoce miluje a je smutná z toho, že její rodiče odjeli pryč, její děda jel za svou přítelkyní a ona zůstala doma jen se svým bratrem a jeho přítelem. No a jak se říká, opaky se přitahují. Ale platí to i pro ty dva? Postavy byly skvělé a oblíbil jsem si oba dva hlavní hrdiny.

Úžasné! Jediné slovo, které řekne všechny dojmy z knihy. Myslím to vážně, tahle kniha se mi vážně moc líbila. Možná proto, že se odehrávala o Vánocích, možná taky proto, že se odehrávala v New Yorku, ale určitě proto, že měla skvělý příběh a byla skvěle napsaná. Hodně mě na knize zaujalo, že kapitoly o Dashovi psal David Levithan a kapitoly o Lily psala Rachel Cohnová a přitom nevěděli jak bude příběh pokračovat. Prostě napsali kapitolu, poslali jí tomu druhému a ten pokračoval v příběhu a tak pořád znova znova, dokud nedopsali celou knihu.


David Levithan je americký spisovatel a editor. U nás už vyšly celkem čtyři jeho knihy, a to Den co den, Slovník lásky, a pak dvě knihy co napsal společně s Rachel Cohnovou - Nick a Norah: Až do ochraptění a právě Dash a Lily: Kniha přání. Z těchto knih jsem zatím četl jen tuto a Den co den a musím říct, že Dash a Lily se mi líbil víc než Den co den, který byl úplně skvělý. Rachel Cohnová je rovněž americkou spisovatelkou a kromě již zmíněných knih u nás vyšly ještě její knihy Prcek, POP princezna a Perníková panenka.

Obálka knihy je úplně kouzelná. Zaujala mě už předtím, než jsem si přečetl anotaci, protože když vidíte takovou krásnou obálku, chcete si hned přečíst anotaci, aby jste věděli, o čem kniha je. Při čtení jsem si taky nevšiml žádných gramatických chyb, a kniha byla hodně chytlavá, takže jsem jí měl za dvě kratší odpoledne přečtenou a trochu mě i mrzelo, že nebyla trochu delší.

A komu bych knihu doporučil? Určitě těm, kteří mají rádi netradiční příběhy, vánoční atmosféru, New York, romantické příběhy, ale taky vtipné a trochu i dobrodružné příběhy. Ale myslím, že když si to přečte kdokoliv, tak by se mu to mohlo líbit, protože je to vážně skvělá kniha se skvělým příběhem. Určitě si přečtu i další knihy těchto dvou autorů.


Jste ve svém oblíbeném antikvariátu a prohlížíte regály. Dostanete se do oddělení, kde mají knihy vašeho oblíbeného autora, a tam, nenápadně vklíněný mezi dobře známé hřbety knížek, se na polici schovává červený poznámkový zápisník.
Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete koupit zde.
Ukázka byla použita z knihy.
Obrázky byly použity ze stránky Google

4 komentáře:

  1. Tato kniha mě láká, ale uvidím, kdy se k ní dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Okolo knihy obcházím už dlouhou dobu a přemýšlím, jestli si ji mám přečíst či ne, tvoje recenze mě spíše směruje k tomu, že jo :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knihu mám doma a těším se na ni :-) Pěkná recenze

    OdpovědětVymazat