pondělí 5. května 2014

(ARC review) První stříbrná kniha snů

Autorka: Kerstin Gierová
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 352
Díl: první
Rok vydání: 2014
Hodnocení obálky: 5/5


Tajuplné dveře s klikou ve tvaru ještěrky, mluvící sochy a zdivočelá chůva se sekerou… sny Liv Silberové jsou poslední dobou docela strašidelné. Obzvlášť jeden ji neustále pronásleduje. V tomhle snu je v noci na hřbitově a pozoruje čtyři kluky během jakéhosi podivného magického rituálu. 
Ti kluci jsou jí ale povědomí a není to náhoda, skutečně existují, chodí totiž s Liv do školy a vlastně jsou docela fajn. A někteří teda obzvlášť ;)

Opravdu strašidelné – ještě strašidelnější než jakýkoli hřbitov v noci – je to, že tihle kluci o ní vědí věci, které by ve dne nikdy nahlas neřekla, leda ve snu. Jak je tohle možné? Je to pořádně zamotaná hádanka, ale hádankám nemohla Liv nikdy odolat…



Liv a její sestra Mia se pořád stěhují, protože jejich máma dostává úvazek každý rok na jiné univerzitě a letos se dostávají do Londýna, kde doufají, že už zůstanou. Všechno vypadá báječně, až do té doby, než Liv s Miou zjistí, že si jejich matka našla přítele Ernesta, který má dvě děti, a budou s nimi bydlet pod jednou střechou. Ještě k tomu se všichni pohádají u "rodinné" večeře. V noci se ale stane něco zvláštního. Liv má sen, že je někde na hřbitově a uvidí tam svého budoucího nevlastního bratra Graysona a další tři kluky, které znala ze školy, jak provádějí nějaký divný rituál, když jim ho tak trochu přeruší. Nejdivnější na tom je, že další den si úplně všechno pamatuje, a jak to vypadá, tak ostatní taky. Jak to, že měli všichni ten stejný sen a pamatují si o čem se bavili? A jaký rituál to prováděli? A co znamenají všechny ty dveře, které Liv ve snech vidí? To vše a mnohem víc se dozvíte v této skvělé knize od Kerstin Gierové.

Hlavní postavou knihy je Liv, která si toho v životě prožila už hodně. Její rodiče se rozvedli, za posledních 8 let se šestkrát stěhovali, protože jejich máma dostávala nové a nové úvazky na jiných univerzitách. Aspoň je všude doprovází jejich au-pair Lottie, která k nim přišla před dvanácti lety a už prostě zůstala. Další důležitou postavou knihy je Grayson, Liviin budoucí nevlastní bratr. Chová se docela fajn, i když Liv plno věcí zakazuje, protože má o ní strach, aby se do něčeho nezapletla. Pak jsou tady jeho kámoši Henry, Jasper a Arthur, kteří mají společnou jednu věc. Skrývají před Liv nějaké tajemství. A nakonec je tady Secrecy, o které nikdo neví kdo to je, ale píše na své stránky Plesky Třesky nejzajímavější drby ze školy. Kdybych jí měl popsat, připadala mi jako Super drbna. Celkově jsem si asi nejvíc oblíbil Graysona a Liv, ale všechny postavy se dobře vyvíjely a autorce se povedly.


Kerstin Gierová je německá spisovatelka románů pro ženy. Vydala také nějaké knihy pod pseudonymem, ale nejvíce jí proslavila trilogie Drahokamy (vydalo nakladatelství CooBoo), která bude i zfilmovaná. První díl už je natočený a natáčí se díl druhý. Můžete také navštívit autorčiny stránky a to tady.

Jedná se o úplně první knihu od Kerstin Gierové, kterou jsem kdy četl. Vůbec jsem nevěděl, co od knihy čekat, protože anotace mi toho nic moc neřekla, teda spíš jsem moc nevěděl, o co v knize půjde, a to bylo pro mě dobře, protože jsem se víc na knihu těšil. Hned po začtení jsem si řekl, že to není rozhodně poslední autorčina kniha, kterou si kdy přečtu, protože autorka píše tak zajímavě a chytlavě, že vás kniha bude bavit od začátku až do konce. Nedivím se, proč má série Drahokamy takový úspěch, protože jestli je to napsáno tak dobře jak První stříbrná kniha snů, tak je jasné, že je určitě skvělá. U knihy se taky často zasmějete nad poznámkami Liv, kterou si od začátku oblíbíte snad ze všech postav nejvíc.

Obálka knihy. To by mohla být kapitola sama o sobě. Proč? Protože je prostě skvělá a nádherná. Jsem rád, že CooBoo ponechalo originální obálku, protože se podle mě ke knize i hodí. Sice někdo může říct, že je třeba přeplácaná plno obrázky, ale podle mě je prostě kouzelná. Líbí se mi všechny ty "ornamenty!, jestli se to dá tak nazvat, které jsou i u začátků kapitol.

Celkově hodnotím knihu velice kladně a velké plus je i to, že je kniha o snech, což je téma, která mě vždycky zaujme. Jsem rád, že jsem si knihu mohl přečíst s předstihem. Doporučil bych jí hlavně těm, kteří mají rádi vtipné a záhadné příběhy, sny, skvělé postavy a hlavně těm, kterým se autorčiny knížky líbí. Dlouho jsem se rozhodoval jestli dát knize čtyři nebo pět hvězdiček, protože mě třeba další díl bude bavit ještě víc, ale nakonec jsem se rozhodl pro pět hvězdiček.

„Co to ksakru…?“ zeptal se celník a jeho kolega si zacpal nos, zatímco špičkami prstů začal přesouvat stranou jednotlivé kusy prádla. Pro nezaujatého přihlížejícího to muselo vypadat, že moje oblečení ukrutně smrdí.„Biosférický sýr z Entlebuchu,“ vysvětlila jsem a můj obličej mezitím nabyl přibližně takové barvy, jako má vínová podprsenka, kterou ten muž právě držel v ruce.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního e-booku knihy.
Obrázky byly použity ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

1 komentář:

  1. tak na tuhle knizku se hodne tesim. ta obalka vypada uzasne a ten dej rozhodne zajimave. uz aby vysla :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat