sobota 28. prosince 2013

Den co den - recenze

Autor: David Levithan
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 344
Díl: první
Rok vydání: 2013
Hodnocení obálky: 5/5

Každý den se probudíte v jiném těle, každý den žijete život někoho jiného. A tak platí jedna jediná zásada – vyhněte se tomu, aby si někdo všiml, že na jeden den přebýváte v těle někoho jiného a nepleťte se do jeho života.
Vše je v pořádku, až do rána, kdy se probudíte v těle Justina a zamilujete se do jeho přítelkyně Rhiannon. Od toho okamžiku všechna pravidla, podle nichž jste až do teď žili, přestávají platit. Konečně se objevil někdo, s kým chcete být den co den.


Úspěšný román bestsellerového autora Davida Levithana.


Uvažujete o nějaké knize, ale už vás nebaví, že nejsou příběhy tak originální jako předtím? Chtěli byste fakt něco skvělého, co Vás překvapí tím, že je to úplně skvělé? Tak v tom případě je Den co den od Davida Levithana přímo pro Vás.

Jaké by to asi bylo, kdyby jste se každý den probouzeli v těle úplně někoho jiného, kluka nebo holky, emo nebo "šprta", prostě v těle kohokoliv? Asi ne moc dobré, i když by někdy někdo chtěl takového zažít. "A" si to zažívá na vlastní kůži. Už od mala se denně probouzí v těle někoho jiného a neumí to nějak ovládat. Každý den se musí vydávat za někoho jiného. Ale už si na to zvykl jako každodenní záležitost - vstát, zjistit kým je, zkusit se chovat tak, jak se chová ta osoba, podívat se na svůj e-mail a pak smazat historii a nakonec jít do půlnoci spát.

Jednoho dne se ale dostane do těla Justina a zamiluje se do jeho přítelkyně Rhiannon. A to doslova. Každý den na ní myslí, snaží se s ní navázat kontakt a tak. Když je ale v těle kluka jménem Nathan, zapomena vymazat historii na jeho počítači a Nathan začne všude zveřejňovat články, že ho posedl ďábel a snaží se s "A" komunikovat. Jak to bude dál? Co bude s "A"? A co Rhiannon? To se dozvíte v téhle úžasné knize od Davida Levithana.

Hlavním hrdinou knihy je "A". Neřešil jestli je holka nebo kluk, ale asi většina ho bere jako kluka. Tuhle postavu jsem si hodně oblíbil, každý den byl zajímavý a pokoušel se pomáhat. Zajímavé bylo jak se zamiloval do Rhiannon a taky jsem byl hodně překvapený, když ho nazvali ďáblem a zajímalo mě, jak to bude řešit a tak. Musím říct, že se autorovi tato postava fakt moc povedla a stala se jednou z mých oblíbených. Taky jsem si oblíbil Rhiannon, obyčejnou holku, která i tak byla něčím zvláštní. Chovala se k lidem hezky, i když je třeba neznala.

David Levithan se narodil v roce 1972. Je známý hlavně knihou Nick a Norah: Až do ochraptění, kterou vydalo taky CooBoo. Také u nás vyšla kniha Slovník lásky, kterou taktéž napsal. Jinak není u nás moc známý. Můžete taky navštívit jeho webové stránky: http://www.davidlevithan.com/.

Po dlouhé době úžasná kniha. Taky jsem delší dobu neměl na nějak hodně čtení čas, takže jsem rád, že jsem si ho po delší době udělal a knížku jsem za 3 večery přečetl. Měl bych to možná i dřív, ale i tak je to dobré. Nebaví mě to opakovat, ale musím, ještě nikdy jsem u CooBoo nešlápl vedle. Pokaždé si od nich přečtu jen samé dobré kousky. Ale teď zpátky ke knize.

Vůbec jsem nečekal, že by mě mohla kniha tak chytnout. Pokaždé jsem se k ní rád vracel a nerad jí odkládal. Zajímalo mě, jestli to autor nepokazí koncem, protože jsem netušil jak by mohla taková kniha skončit. Nezklamal. Konec byl vážně skvělý. Už se nemůžu dočkat pokračování, protože je to jedna z nejlepších knih tohoto roku. Jsem rád, že byla ponechána taky původní obálka knihy, protože je tak zajímavě úžasná. David Levithan vážně překvapil a jsem rád, že jsem si knihu přečetl.

A komu bych knihu doporučil? Všem. Ale když pořád nevíte, tak hlavně těm, co mají rádi nové a originální příběhy, co mají rádi napětí, dobrodružství, romantikou zápletku, taky trochu vážnější knihy, ale hlavně těm, co si chtějí u knihy odpočinout a objevit něco nového a zajímavého. Tuhle knihu si prostě MUSÍTE přečíst.

Informace začínají proudit. Probudím se, otevřu oči, dojde mi, že už je zase ráno a já jsem někde jinde. A potom se začnou objevovat životopisné informace, velmi vítaný dar té části mysli, která není moje. Dneska jsem Justin.
Knihu si můžete zakoupit zde.
Ukázka byla použita z knihy.
Obrázky byly použity ze stránky Google.

5 komentářů:

  1. Tak tahle recenze mě potěšila, protože přesně tuhle knížku mi naježil Ježíšek, snad se mi bude taky líbit :) Minimálně nápad vypadá slibně!

    OdpovědětVymazat
  2. dlouho jsem nevěděla, co si o knize myslet, obálka na živo nic moc, ale zřejmě si změnil můj názor. Poohlédnu se a dám si ji na seznam. Díky:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja sa len čudujem, že hlavný hrdina/ hrdinka, čo on je (skôr si ho predstavujem ako chalana, zakaždým keď o tejto knihe čítam mi príde ako chalan) nezačal trpieť duševnou chorobou, nezbláznil sa a ani sa nepokúsil vziať si život, pretože jeho osud sa mi zdá dosť stresujúci (som veľmi pokojný človek a na jeho mieste by som to neuniesla) pre kohokoľvek.
    A tiež to vlastne mohlo vyústiť do rôznych vtipných momentov. Blbá láska, čo iné by mohlo tomu chudákovi viac zavariť.
    Počas čítania by som sa na tom pravdepodobne bavila.
    Kniha ma ale stále niečim odrádza. Príde mi to celé neskutočne chaotické a to ustavičné menenie osobnosti hlavnej postavy...bolo by fakt zlé keby mi to začalo liezť na nervy.
    A aj keď o tej knihe pochybujem, človeče, ty si spomenul koniec. A ja zbožňujem konce kníh, ktoré sú podobne zaujímavé ako táto. Sľubujem si od nich vždy niečo wow. A to wow mi väčšinou dajú.
    Inak súhlasím s tým, že CooBoo nemá vo zvyku sklamať čitateľa (budem mať meniny. Toto je horúci kandidát na darček). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se neboj, že by to bylo chaotické, protože jsem si to taky myslel, ale je to tak skvěle napsané, že ti to ani nebude vadit. Většinou jsou kapitoly tak dlouhé, aby sis na tu postavu zvykla, samozřejmě jsou tady i úplně krátké kapitoly, ale není jich tolik. Většinou kolem těch 10 stránek mají a za těch 10 stránek to postavu poznáš a nebude ti to lézt na nervy :)) Rozhodně dej knize šanci :))

      Vymazat
  4. Konec se mi taky moc líbil, jsem ani nevěděla, že bude další díl. No, stejně se ho dočkáme až v roce 2015. :/

    OdpovědětVymazat