středa 22. srpna 2012

(RC review) Hladová přání

Autorka: Tereza Matoušková
Nakladatelství: Krigl
Počet stran: 100
Rok vydání: 2011
Hodnocení obálky: 5/5


Podmoří je svět, který je magií přímo prosáklý. Čarodějové na Tark Itlen, kteří ji studují, ne vždycky činí nejmoudřejší rozhodnutí. Nepodařené pokusy se ztrácejí v podzemí kláštera, kde čekají, až budou znovu nalezeny.
Když jim ze sklepení pomůžete, splní vám jakékoliv přání. Chtít za to budou jenom pár kapek vaší krve. Alespoň to tak tvrdí. Ve skutečnosti vás možná připraví o vše, na čem vám v životě záleželo.
Co se stane, když se jim dostane do rukou holčička, která ještě věří v kouzelné skřítky a dobré víly z pohádek?



Jukata žije v klášteře Tark Itlen ve světě zvaném Podmoří. Jednoho dne objeví ve sklepení zvláštního a tajemného skřítka, který jí splní všechna přání, když mu dá trochu své krve. Jukata netuší, co všechno se může stát. Věří totiž na kouzelné skřítky z pohádek, a myslí si, že Cukrátko patří mezi ně, ale to se pekelně mýlí. Jak bude příběh pokračovat? To se dozvíte v knize Hladová přání, kterou napsala Tereza Matoušková.

Terezu Matouškovou můžou někteří z vás znát z jejího blogu, kde vystupuje pod přezdívkou Temnářka. Hladová přání nejsou Temnářčinou první knihou, ale jsou první knihou, kterou jsem od ní četl. Pro ty, co jsou jako já a žádnou Terčinu knížku nečetli, byly na konci knihy vysvětlivky, které vysvětlují některé pojmy, co jsme třeba nevěděli.

Hlavní postavou Hladových přání je Jukata, která ještě věří na skřítky a víly z pohádek, a myslí si, že všichni jsou hodní. Atalan, zdejší velekněz, se o Jukatu stará od mala. Musím říct, že on a Femorian se mi hodně pletli, a teď nevím jestli byl Atalan vážně ten velekněz nebo ne. Femorian je mladý Temnář na Tark Itlen, kterého Jukata považovala za nejpohlednějšího muže široko daleko, a to samé si myslely i ostatní ženy. Cukrátko je malý chapadlatý skřítek, kterého Jukata objevila. Postavy byly vykresleny docela dobře.

Když jsem viděl jak je knížka dlouhá, tak jsem si říkal, že přece nemůže pojmout nějak moc dobrého děje, ale světe div se, pobrala. Pořád se v ní něco dělo. I když je hlavní hrdinka dítě, a námět je takový pohádkový, knížku bych pro děti moc nedoporučoval. Je to fantasy kniha, protože jak můžete u Terky na blogu zjistit, fantasy má v oblibě. V knize byly i pěkné ilustrace, o které se postarala Alena Kubíková, která také vytvořila velmi hezkou obálku knihy. Co mi trochu vadilo byla anotace, která prozradila skoro celý děj, ale aspoň neprozradila ty důležité věci pro příběh, a to je zase plus. Líbilo se mi, jak měla autorka celý svět propracovaný, i takové ty detaily, např. porouchaný měsíc, který mi přišel vtipný. Ke konci knihy bylo v ději hodně akce, a to se mi líbilo. Kniha nebyla vůbec špatná, a určitě si někdy zase nějakou Terčinu knížku přečtu, třeba jestli bude pokračování Hladových přání, ale doufám, že další Terčina knížka bude delší. Je škoda, že Hladová přání byla tak krátká, protože bych četl dál. Knížka už byla zařazena mezi mé knížky na poličku.

Zorena s Femorianem se probrali až v memontě, kdy Atalan vstoupil do salonku. Každý si pro sebe zabral přikrývku a jednu polovinu pohovky. Oba v teple, které vycházelo z hořícího krbu, vyčerpaně poklimbávali. ,,Našel jsme jí nahoře ve věži, běžela se tam schovat," oznámil jim Atalan. Jukata kolem něj proklouzla dovnitř a posadila se na krbovou předložku. ,, My víme," zívl Femorian, ,,zachytili jsme tvou myšlenku. Že, mami?"

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Krigl za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde.
Obrázky ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. Nejvíc mne zaujal úvod, vtáhne tě přesně jako celá knížka :))

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku jsem si dala do seznamu k přečtení už pěkně dávno, ale (*stydí se*) nějak se stále nemohu rozhoupat. Tvá recenze mi znovu přípomněla, jaké že to mám resty :) Na Temnářčin blog chodím ráda a vždy si tam počtu, takže nepředpokládám, že by mě kniha zklamala.

    OdpovědětVymazat
  3. Ta tloušťka hodně lidí odrazuje před přečtením a hodně lidí pak šílí, že chtějí ještě a číst dál, všímáš si? :D
    Hladová přání jsou úžasná kniha, já ji mám hrozně ráda a plánuju brzký re-reading, protože Terčin styl psaní mi vážně sedne. Chtěla jsem si koupit i další její knížky, ale nějak jsem se k tomu nedostala :/... no, hodlám to napravit.^^ A jsem hrozně zvědavá na Vílí kruhy, které teď píše... podle ukázek vypadají zajímavě. :)
    Jinak skvělá recenze.^^

    OdpovědětVymazat
  4. Krucipísek, když teď tak čtu tvou recenzi, tak si zase říkám, jak si musím Hladová přání co nejdřív přečíst. A mně teda přijde, že je díky těm 100 stranám taková milounká, i když děj třeba svědčí o opaku :)

    OdpovědětVymazat