čtvrtek 29. prosince 2011

(RC review) Percy Jackson - Zloděj blesků

Největší obrázek výrobku Percy Jackson – Zloděj bleskuAutor: Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 400

Rok vydání: 2009
Díl: první

Hodnocení obálky: 5/5
Hodnocení knížky: 4/5



Anotace: Jmenuji se Percy Jackson. Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu. Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr. Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia. Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi? Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!


Snažil jsem se aby recenze moc neobsahovala spoilery.


Toto je první díl série Percy Jackson. Hlavním hrdinou je Percy, který už chodil na 6 škol a z každé ho vyhodili. Percy trpí dyslexií a také hyperaktivitou. Žije se svou matkou a smraďochem Gabem v New Yorku, kde je jen o prázdninách. Na škole o něm mluví že je to chuligán a všichni se mu smějí když propadne nebo ho vyhodí ze školy. Percy se dostane do Tábora polokrevných, do kterému ho dostane jeho přítel Grover, který je satyr. Jak Percy zjistí v táboře jsou synové a dcery bohů a bohyň z Olympu. Mocný Zeus si myslí že jeho blesk ukradl Percy a aby si očistil jméno musí se vydat na dobrodružnou výpravu při které musí porazit nepřátele a získat blesk pro mocného boha Dia.


Tábor polokrevných je letní tábor, ale můžete v něm zůstat celoročně. V táboře žijí hlavně synové a dcery bohů a bohyň, kteří měli děti se smrtelníky. Žijí zde také ale Satyrové, Najády, Kentaur a další. Tábor je schován za kopcem. Tábor má 12 chatek, které jsou jako úcta ke 12 bohům. Do chatek se ubytovávají děti bohů a bohyň, takže některé chatky jsou prázdně a některé přeplněné. Percyho největší kamarád je satyr Grover, protože ho zná nejdéle a nejvíc si sním rozumí. Je mu 26 let, ale protože satyrové dospívají dvakrát pomaleji než lide tak vypadá na 13. Percyho kamarádka je taky Annabeth, která je dcerou Athény. Percy jí potkal až v táboře. Ráda chodí na výpravy a vymýšlí taktiky boje.


Kniha byla velice čtivá a napínavá. Autor jí velmi dobře napsal, protože propojil přítomnost s historii. V knize vystupují i mytologické příšery jako třeba Mínotaurus, Medůza, a další. Kniha byla velmi poučná a měla ukončený konec, protože jsme zjistili kdo ukradl blesk. Knize dávám 4 hvězdičky a těším se na další díl. Fragment má v příštím roce vydat další dvě série od Ricka Riordana, a rozhodně si je chci přečíst.


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete koupit zde 

5 komentářů:

  1. Percy je jeden z mých nejoblíbenějších hrdinů. Dost se těčím na spin-off sérii :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě Percy velice překvapil, a až dočtu tuto sérii tak si taky přečtu tu spin - off sérii :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knihu jsem četla taky. Ačkoliv si myslím, že zrovna tohle je opravdu knížka spíše pro vás, pro kluky. :)
    Ale líbilo se mi to, to jo. :)
    Jen to není typ knihy, na který se nedočkavě třesu, abych zjistila, jak bude pokračovat.
    Ale pěkná recenze! ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. No, navnadil jsi mne! Nechám si ji poslat a uvidím, jak se mi zalíbí! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Perseus Jackson je môj nový objav. :D Inak , super kniha. Naozaj! :-)

    OdpovědětVymazat