neděle 10. března 2013

(RC review) Dokonalý sen

Autorka: Ally Condieová
Nakladatelství: Knižní Klub
Počet stran: 344
Díl: druhý
Rok vydání: 2013
Hodnocení obálky: 5/5

Kdesi v nejisté budoucnosti pátrá Cassia ve vnějších provinciích po Kyovi, jehož sem Společnost odvedla na jistou smrt. Když zjišťuje, že se Kyovi podařilo uprchnout do velkolepých, ale divokých kaňonů, neváhá i ona riskovat život – po nebezpečném útěku z pracovního tábora se vydává po Kyových stopách do Příčného řezu, tajemného místa, v němž prý lze nalézt poslední záblesky svobodného života a možná i Vzpoury, k níž se Cassia touží přidat. Jenomže přeje si to samé i Ky, jenž toho o sobě zamlčuje mnohem víc, než se původně Cassie zdálo? A jaké tajemství skrývá Xander? Druhý díl úspěšné trilogie americké autorky Ally Condieové.

Tak na tento díl jsem se po velice dobrém prvním díle těšil a vůbec nezklamal. Byl ještě lepší než ten první, zajímavější, napínavější a hlavně ne moc nudný. Byla tady jedna novinka oproti prvnímu dílu a to, že se střídaly kapitoly Ky a Cassia. Asi první dvě kapitoly Kye mě nebavily a víc mě bavily kapitoly Cassia, ale pak to bylo tak stejně skvělé. 

Cassia je Společností přestěhována do pracovního tábora a jedná se s ní jako s abnormálem a také si všichni myslí, že abnormál je. Její rodina byla také přestěhovaná z původního bydliště, kvůli Cassina porušení "pravidel". Zatím co Cassia plánuje útěk z tábora aby našla Kye, tak Kye je v jiném táboře, kde patří mezi "vojáky", spíše loutky Společnosti, na které útočí jiní a oni se nemají nějak moc co bránit, protože mají špatné vybavení. 

Ky se rozhodne také utéct, ale tak aby to Společnost nezjistila a aby našel Cassiu. Podaří se jim to, nebo ne? Shledají se opět spolu? A co Xander, který Cassie doopravdy miluje? A jak tato kniha dopadne? To se dozvíte v Dokonalém snu od Ally Condieové.

Hlavní hrdinkou už není jen Cassia, ale přidal se k ní Ky, se kterým si střídali kapitoly.  Cassia se od prvního dílu docela změnila. V prvním jí Společnost vybrala Xandera za partnera, ale ona se pak zamilovala do Kye, což Společnost nesměla dovolit a tak Kye odvedli. Cassia to bere velmi těžce, protože neví kde přesně Ky je a taky není se svou rodinou, protože je v pracovním táboře, kde jí Společnost odvedla. 

A Ky? Ten chce zase nalézt Cassiu, ale také se zachránit před Společností, která z nich dělá "vojáky", kteří ale nemají nějaké skvělé zbraně nebo tak. Postavy byly vykresleny dobře a Kye jsem si oblíbil. Ally Condieové se postavy tak jako příběh velice povedly a má za to u mě rozhodně plus.

Ally Condieová dříve učila na střední škole angličtinu. Žije se svým manželem a třemi syny v Utahu. Její prvotinou byl Dokonalý pár v roce 2010, kdy se s ním okamžitě zařadila mezi bestsellery a získala hned několik literárních ocenění. Celkově je to trilogie a poslední díl vyjde u Knižního Klubu letos.

K obálce musím taky něco říct. Obálka je úžasná, tak jako originální. Jsem rád, že u nás byla ponechána, protože je vážně pěkná. S překladem jsem byl také spokojený, nevšiml jsem si tam nějakých chyb, takže mě to nezdržovalo od plynulého čtení a knihu jsem měl přečtenou rychle (kdyby nebylo tolik učení do školy, tak bych jí přečetl ještě rychleji). Už se nemůžu dočkat třetího a zároveň posledního dílu, tak uvidíme jaký bude, snad nezklame a vyjde u nás co nejdřív. Knihu bych doporučil hlavně těm, kteří četli předchozí díl a mají rádi dystopie, ale také těm, které tato kniha zaujala, protože vážně stojí za přečtení.


Já toho vidím až příliš. Tak to bylo vždycky. Slova a obrazy se mi v hlavě podivně propojují, a ať jsem, kde jsem, všímám si kdejaké maličkosti. Stejně jako teď. Vick není žádný zbabělec, ale ve tváři má vepsaný strach. Paže mrtvého chlapce visí nad hladinou a nitky z roztřepeného rukávu se courají ve vodě.


Tímto děkuji nakladatelství Knižní Klub za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde.
Obrázky byly použity ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

3 komentáře:

  1. díky za podnětnou recenzi, těším se na pokračování mnohenm víc :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Super, snad se k ní teď o jarňákách konečně dostanu, už ji mám doma měsíc:(

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! ;)) 1. díl se mi moc líbil a kvůli tobě mě 2 láká ještě víc, doufám, že se k ní, co nejdřív dostanu :) ...moc pěkný článek :))

    OdpovědětVymazat