neděle 24. března 2013

(RC review) Bohové Olympu - Znamení Athény

Autor: úžasný Rick Riordan
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 528
Díl: třetí
Rok vydání: 2013

Hodnocení obálky: 5/5

Chystá se velké setkání řeckých a římských polobohů. Posádka z Tábora polokrevných vyráží po moři na bitevním korábu Argo do Tábora Jupiter. Jejich plány však narušuje proroctví sedmi, které se začíná naplňovat. Skupina hrdinů se proto musí vydat do rodiště antických bohů, krajiny Mare Nostrum. Podaří se jim nalézt tajemná znamení bohyně Athény, která jim v boji proti zlu pomohou? Gaia, síla mocnější než všichni bohové, se dál probouzí a ohrožuje budoucnost civilizace. Čas ubíhá a posádka Arga se musí vydat do boje za záchranu lidstva...

Čekat tak dlouho na tento díl se vážně vyplatilo. Zatím snad nejlepší kniha od Ricka Riordana, kterou jsem zatím četl. Těch 530 stránek uběhlo jako voda a já jsem byl za chvilku u konce, což je škoda, protože teď jestli se nemýlím, budu muset čekat rok na další díl. Ale jestli bude tak dobrý jako tento nebo ještě lepší a delší budu rád, protože Rickovy knížky zbožňuji.

Kniha začíná tam, kde skončila kniha minulá, tedy posádka z Tábora polokrevných přistává na území Tábora Jupiter, aby vyřešili Proroctví sedmi, ale není to jen tak. Gaia má čím dál tím víc moci a umí lidi ovládat a nejenom lidi, spíše nestvůry, duchy a podobné bytosti. Skupina sedmi hrdinů - Percyho, Annabeth, Jasona, Piper, Lea, Hazel a Franka - se vydává na jejich bitevní lodi Argo do krajiny Mare Nostrum, krajiny antických bohů, kde má Gaia ještě větší moc než jinde. Budou hrdinové držet při sobě, nebo půjdou proti sobě Římané a Řekové? A najde Annabeth jedinou věc, která by mohla Římany s Řeky usmířit? To se dozvíte v té nejúžasnější knize od Ricka Riordana.

Postavy. Těch tam teda bylo. Hlavní sedmičku jsem si oblíbil celou. Každý je dobrý v něčem jiném, každý má své silné, ale i slabé stránky, ale mají jedno společné. Jsou polobohové, kteří mají v rukou celý svět a musí ho zachránit před Giganty, kteří jsou ještě horší než Titáni. Nejvíc jsem si oblíbil Percyho, Lea a Annabeth, protože ti tři jsou prostě skvělí. Samozřejmě Jason, Piper, Hazel i Frank taky, ale tito tři jsou prostě pro mě nejlepšími z těch sedmi, ale samozřejmě ne o moc před ostatními. Byl jsem rád, že tentokrát Rick použil plno bohů a mýtických bytostí. Bohů tam bylo vážně hodně: Nemesis, Bakchus, Arachné, Athéna, Afrodita, Hérakles a další. Prostě tentokrát se Rick nebál tam dát té mytologie víc a vůbec to nevadilo, spíš to udělalo knihu lepší. Rozhodně obrovské plus.

To byla fakt jízda. Začal jsem knihu číst ve čtvrtek odpoledne, kdy jsem přečetl jen 100 stránek kvůli škole, v pátek taky jen 100 stránek, ale včera jsem jí dočetl celou, protože od toho se prostě nedalo odpoutat. Rick píše tak skvěle, že se začtete do děje a odpoutáte se až na konci knihy, kdy budete smutní nad tím, jak to skončilo, ale taky smutní z toho, že asi celý rok budete čekat na další díl, ale tak co se dá dělat. Překlad byl taky skvělý, nějakých chyb jsem si tam nevšiml. Buď to bylo tím, že jsem byl tak začtený, že jsem si toho nevšímal anebo tam vážně žádné nebyly. Český překlad je prostě skvělý. I Rickům smysl pro humor jde vidět v tom překladu. Jde vidět, že se překladatelka vážně snažila a za to jí patří můj vděk, protože bych si knihu tak neužil a kdyby nebyla kniha ani přeložena, tak bych se k ní nedostal. Střídaly se kapitoly čtyř postav a to Annabeth, Lea, Piper a Percyho. Všechny byly vážně skvělé, ať už byly z pohledu kohokoliv.

Nejdřív mi připadalo, že bude 530 stránek moc hodně, ale po přečtení bych chtěl aspoň ještě nejmíň 200 stránek, protože to vážně skončilo v takovém konci, na který se bude ten rok špatně čekat. Jsem rád, že u nás Fragment začal Ricka Riordana vydávat, protože tak bych se o něm nikdy nedozvěděl a nestál by se mým nejoblíbenějším spisovatelem. Rád bych s ním udělal rozhovor, ale nikde nemá svou e-mailovou adresu, ale taky bych ho chtěl někdy vidět na živo, nebo mít od něj aspoň podepsanou knížku, protože je vážně skvělý. Ale co já vím, když byl Christoper Paolini v Česku, proč ne Rick Riordan, že. Určitě by mi to udělalo velkou radost, i kdybych musel přijet až do Prahy na autogramiádu, ale zatím je to pouze můj sen.

Řecká mytologie mě vždycky bavila. A v podání Ricka se stala mou nejoblíbenější a nejoblíbenějším žánrem, který čtu. Kvůli něho jsem si taky oblíbil římskou mytologii, o kterém jsem se předtím moc nezajímal. A taky egyptskou mytologii, ale z té jsem od něj četl zatím jen jednu knížku, tak časem uvidíme. Prostě Rick dokáže z normálního fantasy příběhu udělat příběh plný mytologie, který nezklame. I když to jsou knihy od 11cti let, tak si myslím, že jak nezklamaly mě, nezklamou ani čtenáře starší 18cti let. Rick prostě píše skvěle a jeho knihy zaujmou nejednoho čtenáře.

Knihu Vám vážně doporučuji, protože za to stojí, tak jako všechny knihy od Ricka Riordana. Tento spisovatel mě ještě nikdy knihou nezklamal, tak snad ani nezklame. Knihu doporučuji hlavně těm, které baví řecká a římská mytologie, mají rádi dobrodružné knihy a hlavně čtou rádi knihy od Ricka Riordana. A jestli ještě žádnou knihu od Ricka nečetli, tak by určitě měli co nejdřív, protože jeho knihy za to opravdu stojí. Ale když chtějí se čtením jeho knih začít, tak se Zlodějem blesků, což je první díl Percyho Jacksona.


Dav nymf se překvapeně rozestoupil. Leo na ně mávl, jako by ho obtěžovaly. „Žádný autogramy, kočenky. Jasně, že mě žerete, ale na to jsem moc suprovej. Radši si nechte tady toho šamponka Narcise. Je to lama!“
„Lama,“ zdůraznila Echó energicky.
Nymfy vztekle zabručely.
„Co to meleš?“ zeptala se jedna.
„Ty jsi lama,“ obořila se na něj jiná.
Leo si narovnal brýle a usmál se. Napnul svaly, byť neměl moc co napínat, a předvedl své tetování SUPER KUS. Nymfy si ho už všímaly, i když jen proto, že je šokoval; jen Narcis pořád upíral oči na vlastní odraz. 


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí tak skvělé knihy k recenzi.
Knihu si můžete zakoupit zde.
Obrázky byly použity ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

5 komentářů:

  1. Ježiš, jak jsem ráda, že v týhle (polo)božský mánii nejsem sama..
    Taky jsem to včera dočetla.. Typicky jsem si nejvíc užila Lea a v závěru i Nika.. Už se nemůžu dočkat The House of Hades.. Doufám, že si konečně splním sen a dozvím se něco víc o Nikovi...
    Jinak pokud bys vážně připravoval nějakej ten rozhovor... No rozhodě byla bych jenom pro!

    OdpovědětVymazat
  2. Ať už ji mám sakra konečně doma!!!! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Moc bych si chtěla přečíst první díl. :D *no jo, jsem zase pozadu* :D

    OdpovědětVymazat
  4. Jé, tak to se moooc těším. Jsem zvědavá jak se to vyvrbí :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tuto knížku jsm dostala, ale bohužel jsem se k ní ještě nedostala...Tak snad na ni dojde,co nejdříve :).

    OdpovědětVymazat