sobota 16. března 2013

(RC review) Říše temnot - Prokleté sestry

Autorka: L. J. Smith
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 248
Díl: druhý
Rok vydání: 2012
Hodnocení obálky: 5/5

Tři sestry už nebaví život upírek a rozhodnou se pro útěk. Chtějí žít stejně jako jejich teta a živit se pouze zvířecí krví. Za porušení přísných zákonů je však čeká trest, který chce vykonat jejich bratr Ash. Ve chvíli, kdy se jedna ze sester zamiluje do obyčejného chlapce a Ash do obyčejné dívky, není pro nikoho cesty zpět. Říše temnot má svá pevně stanovená pravidla, a kdo je nedodrží, bude za to pykat. Proč musela zemřít teta upířích sourozenců? Mají šanci odhalit pravdu a zachránit si tak život? 

Na pokračování Říše temnot jsem se po přečtení prvního dílu těšil a nezklamalo. Líbilo se mi ještě víc než díl první. Možná bych i řekl, že je to zatím nejlepší kniha od L. J. Smith, kterou jsem kdy četl. Měla originální námět, postavy a celkově byla hodně dobrá.

Tři upíří sestry se přestěhují ke své pratetičce Opal na Burdockovu farmu. Po příjezdu ale zjistí, že jejich tetu někdo probodl kůlem a je mrtvá. Jako první co je napadne je tělo zakopat na zahradě, ale při tom je uvidí jejich sousedka Mary-Lynnette a chce zjistit, co to zakopávají, jestli je to vážně její stará sousedka a jestli jí něco udělaly. V tom se ale jedna ze sester zamiluje do Maryina bratra Marka a Ash, bratr tří sester, se zase zamiluje do smrtelnice. Zamilovat se ale do smrtelníka zákony Říše temnot zakazují a trestají obrovským trestem. Jak to všechno dopadne a kdo zabil tetičku Opal? Proč musela zemřít? A odhalí pravdu dřív a zachrání si tak svůj život? To se dozvíte v druhém díle Říše temnot, který volně navazuje na díl předchozí.

Hlavní roli tam mají tři upíří sestry a trochu i jejich bratr. Jeřabina, Poštolka, Nefrit a bratr Ash. Čtyři upíří sourozenci. Rozhodně se mi postavy líbily víc než v předchozím díle. Z minulého dílu už jsme mohli znát Ashe, což byl Jamesův bratranec. Rozhodně měly sestry docela zvláštní jména, ale tak co, třeba upíři takové jména mají. Sestrám se prostě nelíbily zákony Říše temnot a nechtěly pít lidskou krev, jen zvířecí, tak se rozhodly jak jejich tetička, odejít pryč a žít u ní. A jejich bratr Ash byl poslán za nimi, aby je přivedl zpátky. Ash byl už v prvním díle padouch jako Damon, ale nevadil mi, tak jako mi ani Damon nevadí.

Říše temnot je zatím asi nejpovedenější sérií od L. J. Smith. Dokáže vytvořit pro každou knihu jiný příběh, jiné postavy, jiné prostředí ale stejnou věc. Říši temnot, která má své zákony a kdo je poruší tak bude pykat. Kniha se četla jedním dechem, zaujala mě a já jí přečetl během jednoho odpoledne. Překlad byl taky skvělý. Sice jsem tam pár chybiček našel, ale jenom pár. Jsem rád, že Fragment vymyslel vlastní obálky, protože originální obálky z roku 1996 se mi skoro vůbec nelíbí a vidět v knihkupectví takovou obálku, tak se knize asi vyhnu, kdybych o ní nic nevěděl. Takže tady má Fragment u mě jedno velké plus za skvělé obálky. A k dalším dvěma dílům se mi líbí zatím nejvíc.

Tady čtete samé chvály, i když se nejedná o úplně nejlepší knihu, co jsem četl, spíše nadprůměrnou, ale ne pětihvězdičkovou. Prostě se jedná o nejlepší knihu od L. J. Smith co jsem zatím četl, takže vychvalování musí být. Rozhodně knihu doporučuji těm, co chtějí nějakou YA fantasy knihu, kde vystupují upíři, ale také chtějí zkusit lepší knihu od L. J. Smith, než byly Upíří deníky. Uvidíme jak to bude u dalších dílů, které budou snad vycházet postupně co nejdřív. V nejbližší době by měly vyjít další dva díly, na které se hodně těším, tak snad nezklamou a naopak překvapí.


Jednu část její mysli napadlo: Posvítíš jim v pravou chvíli do očí a jednu z nich praštíš. Druhá část uvažovala: Chtěla tím říct, že jsou lidé, kteří si myslí, že jsou upíři. Lidé s tou divnou nemocí, kvůli níž jsou anemičtí. A poslední část říkala: Měla by ses s tím smířit. Jsou skutečné.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde.
Obrázky byly použity ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat