úterý 30. října 2012

Pár novinek, aneb trochu těch mých blábolů

A zase se Vám ozývám. Tentokrát zase s novinkami, a takovým trochu plánem jak si to představuji do budoucna.


  • 13.11. už to bude rok co mám tenhle blog (to letí vážně rychle, ani mi to tak nepřipadá), a v tento den budou zveřejněny také trochu informativní články. První článek bude o celém roku v téhle skvělé knižní blogosféře, v druhém vám představím připravované projekty (úvodní články k projektům budou zveřejněny až později), a 14.11. se můžete těšit na Narozeninovou soutěž blogu. Zatím mám potvrzené 2 knížky do soutěže, a pár reklamních předmětů (záložky, minikalendáře, atd.), tak snad vše přijde tak jak má, a jestli přijde ještě něco bude překvapením. A víc o budoucnosti blogu se dozvíte v informačním článku v den narozenin blogu ;))
  • K projektům vám řeknu jen to, že mám připravená 3 vánoční projekty, z toho jeden bude o psaní povídek ;)
  • Zítra je už závěrečná otázka Knižní výzvy od Martinus.cz, tak přeji všem zúčastněným hodně štěstí (taky ho přeju i sobě, protože vyhrát 40 knih by bylo vážně něco) :))
  • Na blogu by se měli co nejdřív objevit recenze na recenzní výtisky, kterých je docela dost, ale budu se snažit aby byly co nejdřív.
  • Chystám taky nový článek na téma a to na téma knižní série, tak se snad objeví taky někdy na začátku listopadu ;)
  • Jinak jsem si koupil knihu G2R - Tajemná hra, takže budu rád za vaše názory na knihu, jestli jste jí už někdo četli ;))
  • To je asi tak vše ke knihám a k blogu, a teď jedna taková otázka pro seriálové fanoušky:
Sledujete tady někdy Once Upon a Time? Jestli jo, tak jak vás to baví? Mě hodně, a řadí se to k mým nejoblíbenějším seriálům :)) Budu rád za vaše komentáře.

sobota 27. října 2012

On My Wishlist (30)

On My Wishlist je týdenní meme, které pořádá Book Chick City. Jeho cílem je každou sobotu zveřejnit knihu nebo knihy, které si přejete mít doma.

Tygrova stezka - Colleen Houcková
CooBoo

Autorské šílenství (1)

Projekt pořádaný blogem Wolf Draven's Dream Bookshelves, který je inspirován projektem Nakladatelský maraton. Jde o to, představit vám autora, od kterého mám doma dvě a více knih. Není to nějak určený projekt, do kterého se musí přispívat pravidelně každý týden, tak nevím, kdy budete moct čekat další článek, ale snad brzy. Rozhodl jsem se ale, že ho budu dávat na blog v sobotu.

Dnes Vám představím autorku, od které se mi knihy velice líbí, i když nejsou pětihvězdičkové, protože jsou plné akce a napětí, bojíte se o hlavního hrdinu, a sérii bych Vám vážně doporučil, i když není nejlepší, ale na takové odpočinkové čtení akorát. Tou autorkou je Gabrielle Lord a její série Spiknutí 365.


Série má vlastně 12 dílů, tedy na každý měsíc jeden. Ale před nějakou tou dobou vyšel v zahraničí díl 13., kterého se v Česku asi nedočkáme, protože tady tohle je celá série na jeden rok, a 13. díl nebyl plánován pro vydání. Tak uvidíme, možná se do toho nového dílu pustím v angličtině, i když jsem v angličtině ještě nic nečetl. Tyto knížky nejsou moc dlouhé, tak bych si s tou angličtinou snad poradil ;) Jsem rád, že sérii mám ve své knihovničce, protože je vážně dobrá, a líbí se mi ty obálky.

A co vy? Četli jste někdy někdo nějakou knihu z této série, nebo si jí chcete přečíst?

(RC review) Letopisy Narnie - Kůň a jeho chlapec


Autor: C. S. Lewis
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 232
Díl: třetí
Rok vydání: 2005
Hodnocení obálky: 5/5

Je spousta dveří, ale pouze jedny vedou do jiného světa. Projděte s námi do země zázraků a kouzel - do Narnie!
Vydejte se společně s malým chlapcem Šastou a jeho mluvícím koněm na cestu plnou záhad, nebezpečí, intrik a strachu. Podaří se Šastovi najít vytouženou Narnii a rozluštit záhadu vlastního původu? Dokáže odvrátit nebezpečí, které Narnii hrozí?
Nenechte si ujít fantasy bestseller, který nadchl miliony čtenářů po celém světě.





Šasta žije s rybářem Aršíšem v Kalormenu v Narnii. Celou dobu si myslel, že Aršíš je jeho otec, ale jednoho dne, když za jeho otcem přijede tarkán na koni, zjistí, že není. Tarkán si chtce Šastu koupit jako otroka, ale kůň, který se jmenuje Brí a umí mluvit, protože pochází z Narnie, ho varuje, že je tarkán zlý, tak se rozhodne Šasta s Brím utéct do Narnie. Cestou se jim ale přihodí plno dobrodružsví plné strachu a nebezpečí, ale nakonec se do Narnie dostanou. A jak to bude pokračovat? To zjistíte už ve třetím díle Letopisů Narnie od C. S. Lewise.


Hlavní hrdinové tohoto dobrodružství jsou dva, a to Šasta a Brí. O koni se toho asi moc říct nedá, tak spíše řeknu něco o Šastovi. Je to malý kluk, který žije s Aršíšem, což je rybář, který Šastu pořád trestá, protože to není jeho syn, ale Šasta si myslí, že Aršíš je jeho otec. Pak zde byli také hrdinové z minulé knihy, a to Petr, který se stal za tu dobu Největším vládcem Narnie, Zuzana, která se stala královnou, tak jako jejich nejmladší sestra Lucinka, a Edmund se stal králem, a všichni vládli společně. Postavy mi přišly stejné jako v minulých dílech, ale líbily se mi.

Na další příběh z Narnie jsem se těšil - a opět nezklamal. Zvykl jsem si na autorův styl psaní, který se mi líbí. Líbí se mi také obrázky v knize, a také obálka. Tento díl byl zajímavější a bavil mě zatím z těch dílů, co jsem četl, nejvíc. Nemyslel jsem si, že do Narnie vede taky normální cesta, ale v tomhle díle jsem zjistil, že ano. Ze začátku to bylo tak průměrné, ale pak už to bylo lepší a lepší. Jsem rád, že jsem se rozhodl Letopisy Narnie přečíst, protože jsem vážně neudělal chybu. Příběh, ve kterém najdete vše - přátelství, akci a boje, statečné postavy... Byla to vážně taková lehká oddychovka, která ale potěší snad všechny. Knihu doporučuji vážně všem, jak těm, kteří hledají knížky o přátelství, tak těm, kteří stojí o akci, ale také těm, kteří rádi čtou fantasy.


Když mi tuto zprávu přinesli, sluneční svit mi před očima ztemněl, ulehla jsem na lůžko a celý den jsem plakala. Druhý den jsem ale vstala, omyla si tvář, nechala jsem osedlat svou klisnu Hwin a vyjela jsem z domu.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde.
Obrázky ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

středa 17. října 2012

(RC review) Nadpozemská

Autorka: Cynthia Hand
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 360
Díl: první
Rok vydání: 2012
Hodnocení obálky: 5/5

Zjistit, že jste částečně anděl, není zrovna běžná rutina ani procházka růžovým sadem, zvlášť když víte, že máte naplnit na Zemi poslání, že máte úkol, který byl svěřen jedině a právě vám, ale nikdo vám neřekne, jaký ten úkol přesně je. Nicméně Clara, hlavní hrdinka trilogie Nadpozemská, se s tím statečně pere. Dokonce se snaží zjistit, kdo je ten pohledný kluk, kterého vídá ve svých snech a který zjevně nějak patří k jejímu poslání. Má ho zachránit? Je tohle smyslem jejího života?




Clara nemá tak lehký život jako normální člověk, je totiž anděl. Kvůli jejímu poslání, které se jí poslední dobou zjevuje se musí přestěhovat. Pryč od své školy, svých kamarádů, a všeho, co za těch šestnáct let měla. Ale nevadí jí to, hned na začátku se seznámí s holkou, která se stane její nejlepší kamarádkou, potká kluka, kterého má ve svém poslání zachránit, ale nebude z toho nakonec přece jen něco víc? Je někdo z jejich školy také anděl, tak jako Clary, její matka a její bratr? A dokáže splnit poslání, nebo se to nějak zvrtne? To vše a mnohem víc se dozvíte v téhle nadpozemské knize od Cynthie Handové.

Hlavní hrdinkou příběhu je Clara, která je Quartarius, tedy má v sobě čtvrtinu andělské krve. Žije se svou matkou, která je Dimidius, a bratrem Jeffreyem, který je také Quartarius. Jako postavu jsem si ji docela oblíbil. Druhou důležitou postavou v příběhu je Christian, kluk z Claryina poslání, kterého má chránit tělem i duší. Ale nebude to nakonec naopak? Postavy byly vykresleny skvěle, neměl jsem s nimi žádný problém, do děje zapadly, prostě bod navíc pro autorku.

Na tuto knihu jsem se těšil, a nezklamala. Zaujala mě podle anotace, která je velice zajímavá. Obálka se mi líbí strašně moc, a ve verzi "naživo" vypadá ještě stokrát líp než na počítači. Líbilo se mi také to, že autorka dala do knihy i pár pojmů z andělského svět, které byly takovým skvělým doplňkem v knize. Sice je docela těžké si zapamatovat, co co znamená, ale po přečtení knihy to pro mě nic těžkého není. Dějově byla kniha také skvělá, autorka si s tím vyhrála. Je to další kniha s andělskou tématikou, takže má druhá kniha, kterou jsem o andělech četl, a musím říct, že mě bavila o hodně více než Unika. Kniha se četla úplně skvěle, až jsem se divil, jak rychle jsem ji přečetl od začátku četby. Myslím si, že kniha bude mít v prodejnosti veliký úspěch, protože vážně stojí za to, a rozhodně vám jí doporučuji. Určitě si chci přečíst pokračování, které bude snad stejně dobré jak tato kniha. Nebojím se jí vůbec přidat mezi nejlepší knihy co jsem tento rok četl, je jich tam už sice hodně, ale ani na tuhle se nesmí zapomenout. Dohromady by měly být 3 díly. Knihu bych zařadil do žánru fantasy knih s andělskou tématikou.
O patnáct minut později stojím v místě, kde mají adepti lyžařského umění čekat na instruktory. Kolem se to hemží malými, uječenými dětmi v helmách a brýlích. Připadám si úplně mimo, jako astronaut, který se chystá poprvé vkročit na cizí planetu.

Tímto bych chtěl poděkovat Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Obrázky byly použity ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

pondělí 15. října 2012

Filmová podoba týdne (23)


Toto meme pořádám já.
V tomto meme půjde o to představit čtenářům i filmové a seriálové podoby knih. Více informací o tom co by měl příspěvek obsahovat se dozvíte zde.


Poster k filmu 
       Karlík a továrna na čokoládu
       
      
    Název filmu: Karlík a továrna na čokoládu
Režie filmu: Tim Burton
Název knihy: Karlík a továrna na čokoládu
Autor knihy: Roald Dahl

Charlie Bucket je malý chlapec, pochádzajúci z celkom zbedačenej rodiny, býva na okraji mesta hneď vedľa obrovskej továrne na čokoládu. Charlie miluje čokoládu, aj keď dostáva čokoládový bombón len raz do roka. Jedného dňa však vyhrá aj s ďalšími štyrmi deťmi cestu po fantastickej čokoládovej továrni, ktorú vlastní excentrický Willy Wonka a jeho nemenej zaujímaví zamestnanci.

Můj názor: 
Už jsem zase dlouho nepřispíval, a musím se stydět, je to meme vytvořené mnou, a někteří už mají i více příspěvků do tohoto meme než já. Takže tentokrát 23. příspěvek s filmem Karlík a továrna na čokoládu. Film jsem viděl už dávno, ale knihu jsem ještě bohužel nečetl. V budoucnu si jí chci ale určitě přečíst, protože je určitě skvělá. Film režíroval známý Tim Burton, a hrál v něm Johnny Depp, který hraje v hodně filmech od Tima Burtona. Tento film asi všichni znají, protože v televizi už hrál mnohokrát od roku jeho uvedení, a to roku 2005. Filmy od Tima Burtona jsou velice dobré, a líbí se mi. Žánr by se dal říct, že je to dobrodružná rodinná fantasy komedie.  Na CSFD má hodnocení 82% a je to 126. nejoblíbenější film, což už toho o něm říká docela dost. Určitě Vám film doporučuji a snad se vám bude líbit tak jako mi.

Plakáty k filmu:
Poster k filmu 
       Karlík a továrna na čokoládu
       
      
     Poster k filmu 
       Karlík a továrna na čokoládu
       
      
     Poster k filmu 
       Karlík a továrna na čokoládu
       
      
     Poster k filmu 
       Karlík a továrna na čokoládu
       
      
     
Trailer:


Mé hodnocení filmu:

neděle 14. října 2012

(RC review) Nástroje smrti - Město z kostí

Autorka: Cassandra Clareová
Nakladatelství: Mladá Fronta
Počet stran: 416
Díl: první
Rok vydání: 2009
Hodnocení obálky: 2/5

Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou "vnitřní zrak"? To by rádi věděli i Lovci stínů... Zábavné, odvážné a neotřelé fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.

Clary se jeden večer vydá se svým kámošem Simonem do newyorského klubu Pandemonium, který je mezi mladými lidmi populární. Ale tomu, co uvidí, nemůže vůbec uvěřit. Viděla vraždu. Tři lidé ve stejném věku jako ona s podivným tetováním zabili člověka. Ale nejzvláštnějším na tom je, že ty osoby viděla jen Clary. Chce na to přestat myslet, ale Jace, jeden z bojovníků, neboli „Lovců stínů‘‘ ji pořád pronásleduje. K tomu všemu je ještě její matka unesena a sama Clary napadena démonem. Clary musí okamžitě zjistit co se stalo matce a kým doopravdy je. A s tím jí pomohou jedině Lovci stínů. Jak to všechno dopadne? Kým Clary doopravdy je? To se dozvíte v téhle velice zajímavé a chytlavé knize od Cassandry Clareové.

Hlavní hrdinkou je Clary Frayová, která je jako každý teenager. Tedy skoro. Vidí totiž nadpřirozené bytosti jako démony, Lovce stínů, a další. Ale nezdá se jí to, je to skutečnost. Clary je totiž výjimečná patnáctiletá holka, která žije se svou matkou. Další postavou je Jace, který byl někdy vážně nesnesitelný, ale dost jsem si ho jako postavu oblíbil. Oblíbil jsem si snad všechny důležité postavy, ať už záporné nebo kladné. Autorce se vážně povedly a čtenáře podle mě zaujmou.

Obálka, obálka, obálka. Všude se řeší. Mně se také moc nelíbí, ale na obálce přece nezáleží, kdo si chce knihu přečíst, přečte si jí s jakoukoliv obálkou, a na příběhu vůbec nic nezměnila, pořád byl skvělý. Město z kostí jsem si chtěl přečíst už dávno, ale nějak jsem se k němu nikdy nedostal. Jsem rád, že už ho mám konečně přečtené, přicházel jsem do této doby o vážně skvělý příběh, a vy, kdo jste ještě knihu nečetli, o něj přicházíte také, tak to rychle napravte. Musím autorku pochválit za skvěle vytvořený příběh, který byl napínavý, zajímavý a tajemný. Kniha byla rozdělena na tři části, a to na Sestup do temnot, Snadný je sestup, Sestupování a ještě epilog s názvem Vzestup vábí. Kapitoly v této knize se pohybovaly kolem počtu 10 až 15 stránek, ale někdy i více, což není zas tak moc, a ještě k tomu děj velice rychle ubíhal, takže jste se ani nenadáli, a byli jste o velký kus dál. Už se těším na další díly a knihu doporučuji úplně všem, je zábavná, napínavá, fantasy, prostě tam je vše, co bych si jako čtenář přál. Připravuje se také filmové zpracování tohoto dílu.

„Clary.‘‘ To promluvil laskavým hlasem Hodge. „Je docela dobře možné, že jsi vytěsnila nebo potlačila nějaké vzpomínky z doby, kdy jsi byla ještě moc malá na to, aby sis je teď dokázala vědomě vybavit. Bratr Jeremiáš je může odhalit. Mohlo by nám to hodně pomoci.‘‘

Tímto velice děkuji nakladatelství Mladá Fronta za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde, nebo přímo na stránkách nakladatelství, a to zde.
Obrázky byly použity ze stránky Google.
Ukázka byla použita z knihy.

sobota 13. října 2012

On My Wishlist (29)


On My Wishlist je týdenní meme, které pořádá Book Chick City. Jeho cílem je každou sobotu zveřejnit knihu nebo knihy, které si přejete mít doma.

Město z popela - Cassandra Clareová
Mladá Fronta

úterý 9. října 2012

(RC review) Les rukou a zubů

Autorka: Carrie Ryanová
Nakladatelství: Mladá Fronta
Počet stran: 320
Díl: první
Rok vydání: 2011
Hodnocení obálky: 5/5

Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese zubů a rukou - žijí Nezasvěcení,kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise. Pak ale Nezasvěcení proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa.Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a Nezasvěcené, do světa, který tam venku přece musí někde být.

Mary žije v uzavřené vesnici, kterou řídí Sesterstvo. Mají zde pravidla, která nesmí porušit, jinak je čeká trest. Za plotem v Lese rukou a zubů žijí totiž nečístí, kteří svým kousnutím promění člověka v zombie. Mary je zamilovaná do Travise, ale Sesterstvo jí určí za manžela Travisova bratra Harryho, protože Travise určili Cass, nejlepší kamarádce od Mary. Nečistí ale proniknou do vesnice a všichni se chtějí zachránit, tak Mary, Travis, Harry, Cass a Maryin bratr Jed s manželkou prchají z vesnice, za brány, do zapovězeného lesa. Mary se touží dostat k vysněnému oceánu o kterém jí říkala matka, ale nikdo jí nevěří. Všichni ji však poslechnou, protože na tomhle místě už nechtějí zůstat. A jak to všechno dopadne? Dostane se Mary k oceánu? To vše se dozvíte v téhle výborné knize od Carrie Ryanové.

Hlavní postavou je Mary, která žije jen se svou matkou, protože se bratr odstěhoval a žije se svou manželkou Beth, a jejich otec patří mezi nečisté, protože ho pokousali. Jednoho dne se ale Maryina matka přiblíží k plotu, a nečistí ji pokoušou. Protože Jed není doma, tak se Mary musí rozhodnout, jestli chce dát matku k nečistým, nebo jí zabít. Mary ale matce vyhoví, a pošle jí za svým otcem do Lesa rukou a zubů. Druhou důležitou postavou je Travis. Mary je do něj zamilovaná, a když po smrti své matky bude chvíli u Sesterstva, tak pořád chodí za Travisem, protože měl vážné zranění, a Mary s ním chce trávit čas. Pak tady byl Travisův bratr Harry, Maryin snoubenec, který chtěl Mary už hodně dlouho. Postav zde bylo hodně, byly dobře popsány a celkově se autorce povedly.

Knížka mě mile překvapila. Moc jsem od ní neočekával, protože když jsem zjistil, že je to o zombie, ale zase, že je to dystopie, tak jsem nevěděl co si o tom myslet. Až když jsem se do knihy začetl, věděl jsem, že nebude hodnocena méně než 4 hvězdičkami, a měl jsem pravdu. Kniha mě zaujala, měla skvělý děj, byla promyšlená, zajímavá, prostě dobrá. Každá stránka byla ozdobena ornamentem dole, ale když byl začátek nové kapitoly, tak skoro po celé stránce. V knize byla i taková ta "zabudovaná záložka" což se mi na Lesu rukou a zubů líbilo, protože to většinou u knih nebývá. Celkově byl příběh vážně dobrý, v překladu jsem si nevšiml nějak moc gramatických chyb. A závěr? Ten se mi hodně líbil. Autorka vážně překvapila. Už se moc těším na druhý díl s názvem Vlny zmítané smrtí, a doporučil bych jí hlavně těm, které baví dystopie a/nebo trochu akčnější temné knížky.

Po několika krocích ho uslyším. „Mary, prosím.‘‘ Jako ztracené dítě. „Prosím tě, je mi to líto. Je mi to moc líto.‘‘ To už vzlyká jako malý kluk, se kterým jsem vyrůstala. Zastavím se, ale neotočím. „Nemůžu o ni přijít,‘‘ řekne. „Kdybys někdy byla zamilovaná, tak bys to pochopila."

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Mladá Fronta za poskytnutí recenzního výtisku knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde, nebo přímo u nakladatele, a to zde.
Obrázky ze stránky Google.
Ukázka bylo použita z knihy.

pátek 5. října 2012

(RC review) Unika - Plamen života

Autor: E. J. Allibis
Nakladatelství: Zoner Press
Počet stran: 424
Díl: první
Rok vydání: 2012
Hodnocení obálky: 4/5

Ve světě andělů se schyluje k válce, která může drtivě zasáhnout i do života lidí.
Andělé provázejí lidstvo od prvopočátku, objevovali se u všech rozhodujících okamžiků týkajících se celé lidské populace, ale stojí i u každého jednotlivce v jeho těžkých chvílích. Ani harmonický svět andělů však není bez vady – jeden z jeho mocných válečníků chtěl uchvátit moc nejen nad anděly, ale nad celým světem. Byl poražen a uvězněn v temném pralese, z něhož není úniku. Za dlouhá tisíciletí své samoty si díky neobyčejným schopnostem dokázal vytvořit armádu nestvůr a je připraven utkat se v nelítostném boji o moc a získat Plamen života a Klíč štěstí, dvě základní substance, z nichž se rodí andělé. Do událostí, které těsně předcházejí ozbrojenému střetu, zasáhnou i čtyři lidé: profesor, který se zabývá anděly z vědeckého zájmu, a trojice teenagerů – talentovaná klavíristka Eve, přátelský Joseph, kterému všichni říkají „Jo“, a svérázný Zack, milující hudbu. Přítomnost jednoho z nich ve světě andělů však není náhodná, není to totiž člověk…


Ve světě andělů se schyluje k válce mezi dobrem a zlem. Na straně dobra jsou skoro všichni andělé, na straně zla Temný anděl a jeho banda příšer. Temný anděl byl kdysi velký a silný válečník, ale protože chtěl ovládnout oba světy, byl poslán do lesa, kde byl uvězněn. Po několik let ale sílil a sílil, a začal svou mocí ovládat jiné lidi, kteří pak konali to, co si přál. Hrdinové Eve, Joseph a Zack se poslední dobou cítí divně, jako by je někdo sledoval. Pak ale potkají profesora, a ten jim řekne, že je pozorují andělé a chrání je. Řekl jim toho samozřejmě mnohem víc, a odvezl je na svou chatu, aby měli klid. Poté, když všechno zjistí, je čeká veliké překvapení. Jaké? To se dozvíte v téhle zajímavé knize od E. J. Allibis.

Hlavními hrdiny příběhu jsou Eve, „Jo”, Zack a profesor. Eve je talentovaná klavíristka a taky jediná holka v jejich skupince. „Jo” je jenom Josephova přezdívka, kterou mu všichni říkají. Je to přátelský kluk, docela jsem si ho oblíbil. Profesor byl první, kdo trojici řekl o tom, že existují andělé a také Plamen života a Klíč štěstí, které chce získat anděl Zla. A jako poslední ze skupinky je Zack, který miluje hudbu (že by i Eveinu hru na klavír)? Další postavou, která byla v příběhu důležitá byla Unika, která je anděl, ale objevovala se hlavně v minulosti a později i v současnosti. Co se s ní stalo vám ale prozrazovat nebudu, protože to zjistíte sami. V příběhu byl také anděl Zla, který chtěl pro sebe získat Plamen života a Klíč štěstí, ze kterých vznikají noví andělé, a chtěl s nimi ovládnout jak svět lidský, tak i andělský. Postavy byly docela dobře vykresleny a byly zajímavé.

Ze začátku nebyla Unika moc zajímavá, ale pak mě docela překvapila. Byla to má první kniha o andělech, kterou jsem kdy četl, a musím říct, že nebyla ani špatná ani dobrá, prostě taková oddychovka, i když trochu delší. Obálka je originální, a vypadá to, že i jediná, protože jsem ještě neviděl žádnou jinou verzi obálky. Docela se mi líbí, a po přečtení je vidět, jaký význam ta obálka má, nebo spíš co všechno na ní je. Na začátku je také barevná mapka Sefiry, která je velice povedená. Celý andělský příběh se odehrával v andělském údolí Sefira, ale také ve světě lidí, přesněji ve městě Maple, které bylo pro příběh také důležité. Za začátku nebyla kniha moc čtivá a nebavila mě, ale pak se to změnilo a bylo to lepší. Bylo v ní i pár stejných ilustrací na konci kapitoly, ale ne u každé kapitoly - jen u některých. Překlad byl skvělý, nevšiml jsem si žádné chyby, jde vidět, že si překladatelka dala velice záležet. Je také poznat, že autor má rád opisy, které byly někdy nudné, ale někdy zase dobré. Líbilo se mi, že v této knize bylo dobro i zlo a byly tam i nějaké zvraty. Docela se těším na další díl, který u nás snad také vyjde.

„Život andělů je vždy krátká a šťastná návštěva. Jejich systém je velmi uspořádaný a rozdělený podle přesné hierarchie: je organizován do pyramidy, na jejímž vrcholu stojí ten nejmoudřejší a nejsilnější anděl. Hned pod ním se nachází vymezený okruh andělů, zvaných Andělská stráž. Jejich členů není mnoho, ale mají výjimečné schopnosti.....”

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisky knihy.
Knihu si můžete zakoupit zde, nebo na stránkách nakladatelství, a to zde.
Ukázka byla použita z knihy. 

středa 3. října 2012

Týden s knížkou (1)

Tak toto meme asi už znáte. Vymyslela ho Rodaw z Knihánkova, a na donucení od Vendey jsem ho zde musel přidat. Toto je můj první příspěvek do tohoto meme, a asi i poslední, ale to uvidíme :D Snad se Vám bude video líbit, a nebudete se u něj moc smát.


A co právě čtete a přišlo nového Vám? Budu rád za komentáře ;)

pondělí 1. října 2012

Rozhovor s Franciscem X. Storkem


Tak a je to tady. V jednom příspěvku jsem vám psal, že chystám rozhovor s autorem, ale neřekl jsem vám s kterým. Chtěl jsem, aby to bylo překvapení. Autor mi odepsal na mé otázky, a tak byl rozhovor připraven na blog. Otázek je podle mě dost, ale teď už k autorovi. Od Francisca u nás vyšla kniha Marcelo ve skutečném světě, kterou vydalo CooBoo. Knihu jsem četl, a byla vážně skvělá, tak proto jsem se rozhodl napsat autorovi a uspořádat s ním rozhovor. Nejdříve vám ale představím jeho knihu, a až pak přejdeme k rozhovoru.


Název: Marcelo ve skutečném světě
Autor: Francisco X. Stork
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2012
Mé hodnocení: 5/5
Má recenze na knihu: zde

Marcelo Sandoval slyší hudbu, kterou nikdo jiný neslyší. Je to jeden z projevů psychické poruchy podobné autismu, kterou trpí. Celý dosavadní život chodil na školu pro žáky se speciálními potřebami, ale toto léto se jeho otec rozhodl, že musí poznat skutečný svět a zaměstná ho ve své právnické firmě. Marcelo poznává, co je to zrada, zklamání, žárlivost, hněv i touha a láska, a učí se s tím vším vyrovnávat. Tento jedinečný příběh je příběhem o spravedlnosti i krutosti světa kolem nás a o tom, že každý z nás může někdy zaslechnout hudbu své duše.


Dobrý den Francisco, jsem rád, že jste souhlasil s rozhovorem pro můj blog, a velice děkuji, že jste si na mě udělal čas. Teď ale přejděme k otázkám.

1) Chtěl jste být už od malička spisovatelem, nebo úplně něčím jiným, a ke psaní jste se dostal úplnou náhodou?
Chtěl jsem se stát spisovatelem od té doby, co mi můj adoptivní otec dal psací stroj. To mi bylo sedm. Ale moji první knihu jsem napsal až v pětačtyřiceti letech. Mezitím jsem se stal právníkem, abych uživil rodinu.

2) Hodně se mi líbila vaše kniha Marcelo ve skutečném světě, která byla o chlapci, který trpí autismem, takže máte taky ještě nějakou podobnou knihu?
Nemám žádné jiné knihy o lidech, kteří by měli stejné postižení jako Marcelo. Mám knihu o mladíkovi, který má rakovinu. Vím, některé z mých knih vypadají, jako by byly jen o smutných věcech, ale když si je přečtete, uvědomíte si, že je v nich spousta naděje.

3) Jakou knihu která vás bavila jste četl naposledy?
Neustále čtu odlišné věci. Právě jsem dočetl knihu o mnoha způsobech, jakými se k sobě chovají zvířata. Bylo to úžasné. Lidé by se od zvířat mohli naučit pár věcí.

4) Čtete také knižní novinky typu Hunger Games, Divergence, Loď mezi hvězdami, atd?
Četl jsem první knihu trilogie Hunger games a většinu série Harryho Pottera. Bojím se, že jsem ale nebyl moc dobrý ve čtení fantasy, paranormálních, dystopických nebo romantických knih. Je toho tolik, zkoumání kvůli každé knize, také každý den pracuji, takže mám velmi málo času dělat toto všechno a ještě psát.

5) Pracujete právě na nějaké knize?
Právě jsem dokončil prvotní návrh knihy o dívce, která trpí depresemi. Už jsem ji předal mému editorovi a jsem si jistý, že je před námi několik měsíců úprav.

6) Čtete pravidelně i knižní blogy?
Ano, čtu blogy mladých recenzentů. Spousty mladých lidí jsou tak dobrými spisovateli, že si užívám čtení jejich článků - hlavně, když jsou jejich názory psány vtipně a upřímně. Také se poučím o ostatních knihách.

7) Co vás inspirovalo k napsání Marcela ve skutečném světě?
Chtěl jsem psát o někom, kdo by byl velmi hodný, chytrý a hodně by přemýšlel o Bohu. Také jsem měl sestřenici, která měla Aspergerův syndrom (stejný typ autismu, který má Marcelo), tak jsem Marcelovi také přisoudil tuto charakteristiku.

8) Co vás nejvíce baví na psaní knih?
Když jde psaní dobře, můžete se dostat do stavu, kdy se úplně ztratíte ve světě a postavách, který vytváříte. Najednou zvednete hlavu a tři hodiny jsou pryč. Myslím, že se dá říct, že na sebe na chvíli rád zapomínám.

9) Jak trávíte svůj volný čas?
Rád hraji tenis a chodím na procházky se psem. Jmenuje se Hobbes a je částečně pudl a částečně knírač. Zbytek mého volného času trávím čtením a když už můj mozek odmítá dál pracovat, dívám se na televizi nebo zjišťuji, co kdo dělá na Facebooku.

10) Jak byste nalákal lidi, kteří si čtou tenhle rozhovor na vaše knihy, nebo jen třeba na Marcela ve skutečném světě, který vyšel u nakladatelství CooBoo?
Myslím, že moje knihy se drobně liší od toho, co spousta mladých lidí čte. Mé knihy jsou realistické a hodně lidí si myslí, že tyto knihy nejsou tak zábavné, jako například fantasy. Ale spousta z nich mi také řekla, že jsou šťastní, že četli mé knihy, protože je dojaly a změnily jejich životy. Píšu pro lidi, kteří jsou ochotní nechat knihu a postavy v ní, aby se staly součástí jejich životů.

Ještě jednou vám velice děkuji za rozhovor.

Doufám, že se vám rozhovor líbil, autor je velice milý pán, a Marcela vám rozhodně doporučuji. Budu také rád za komentáře jak se vám rozhovor líbil, a jestli chcete také další rozhovory ;)